EU-landen beslissen zelf over bewapening Koerden; VS sturen 130 militairen

Vanuit een Amerikaans vliegtuig worden voorraden boven Noord-Irak gedropt.
Vanuit een Amerikaans vliegtuig worden voorraden boven Noord-Irak gedropt. Foto ANP/Vernon Young

Lidstaten van de Europese Unie mogen zelf bepalen of ze de Koerden in het noorden van Irak willen bewapenen. Dat is de uitkomst van een diplomatiek overleg tussen de EU-ambassadeurs in Brussel, gisteren.

Wie wapens wil leveren, zal daar afspraken over moeten maken met de Iraakse autoriteiten. Over een gezamenlijke aanpak konden de vertegenwoordigers het echter niet eens worden, zo meldt de NOS. Vooral Frankrijk, Italië en Tsjechië dringen aan op bewapening van de Koerden.

De Verenigde Staten zijn al begonnen met sturen van wapens aan Koerdische strijders, die in het noorden van Irak vechten tegen Islamistische Staat. De Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen zou voorstander zijn van leveranties aan de Koerden.

Gisteren arriveerden 130 militairen uit de VS in Irak. Volgens bronnen zou het om Mariniers gaan. Zij zullen zich bezighouden met het humanitaire aspect van de operaties om de yezidi’s te redden. Volgens minister van defensie Chuck Hagel gaat het hier niet om manschappen die worden ingezet voor gevechtsmissies:

“We gaan niet terug naar Irak om dezelfde taken uit te voeren als toen we hier eerder waren.”

Op dit moment zijn er al 250 Amerikaanse militaire adviseurs in Irak.