Duitse Harley

Wine Grapes: A Complete Guide to 1,386 Grape Varieties, Including Their Origins and Flavours leek in eerste instantie niet compleet. Even dacht ik dat schrijvers Jancis Robinson, Julia Harding en José Vouillamoz een druif over het hoofd hadden gezien:

de Frühburgunder. Maar is dat niet gewoon een alias voor vroeg geplukte Spätburgunder? Even doorbladerend in het naslagwerk blijkt dat niet het geval. In ieder geval, de drie J’s kennen ’m ook: als Pinot Noir Précoce.

Ook voor ons eigen Wijninstituut is het geen onbekende:

‘De Frühburgunder is als de Harley Davidson voor motorrijders, een smaakvolle rariteit,’ lees ik in een paper dat ene H A. Westerhof aan het internet heeft toevertrouwd.

In het kader van Werken met Wijn wijdt hij maar liefst negen pagina’s aan deze zonderling. Inderdaad, geen Spätburgunder, wel een mutatie daarvan. Vroeger rijp. Lage opbrengst.

‘Door velen wordt de Frühburgunder als smaakvoller ervaren dan de Spätburgunder,’ lees ik bovendien. Ik hoor bij die velen. Hemeltje, wat is dit mooi.

Kan zich meten met de fijnste rode Bourgognes uit de allerhoogste Champions League-regionen. Van het soort dat pas begint bij driedubbele cijfers op het prijskaartje.

Wie niet op een paar centen kijkt, gaat vol gas de Centgrafenberg op. Ik zou de Harley dan overigens thuislaten en een off the road-motor nemen. Ondanks zijn stevige prijskaartje kun je er niet früh genoeg bij zijn.

Weingut Rudolf Fürst, Frühburgunder Centgrafenberg 2011, Franken, Duitsland. Imperial Wijnkoperij. € 40,75