Dit is genocide. Dat is duidelijk

Faris Al-Haskani en zijn echtgenote Mahabat Al-Khudhur met Shahnaz (17), Norshan (16), Faran (14), Fardews (12), Qasim (10), Ranya (7) en Fadila (4). Foto’s Eric Brinkhorst
Faris Al-Haskani en zijn echtgenote Mahabat Al-Khudhur met Shahnaz (17), Norshan (16), Faran (14), Fardews (12), Qasim (10), Ranya (7) en Fadila (4). Foto’s Eric Brinkhorst

Het dorp en het stadje waar Faris Al-Haskani (43 jaar) en zijn echtgenote Mahabat Al-Khudhur (41 jaar) oorspronkelijk vandaan komen, het Noord-Iraakse Gohbal en Khanasor, zijn verlaten. „Iedereen is weg. Wie gepakt is, is vermoord of meegenomen. Wie weg kon komen, is gevlucht”, vertelt Al-Haskani in zijn rijtjeswoning in Delden. Hij vluchtte zelf vier jaar geleden naar Nederland. Zijn leven was in gevaar omdat hij een yezidische school wilde stichten. „Als yezidi kun je geen politieman worden of ambtenaar, want dan krijg je meteen telefoon. Je wordt onderdrukt, gechanteerd, bedreigd.” Al-Haskani verdiende in Irak zijn geld als waterverkoper.

Al-Haskani is de Nederlandse taal nog niet machtig. Zoon Fanar (14) en een kennis, Halit Tel, ook een yezidi, vertalen wat hij zegt. De Koerdische tv staat de hele dag aan, op een lokale zender, lijkt het. Te zien is hoe huilende yezidische vluchtelingen die het grensgebied van Syrië hebben weten te bereiken, water krijgen, hun gezicht wassen. Familieleden van Al-Haskani en zijn vrouw zijn vorige week op de vlucht geslagen. Drie dagen waren ze op drift, maar nu zijn ze veilig, zegt hij. Ze verblijven in Iraaks Koerdistan.

Het yezidische gezin is dagenlang van slag geweest. „Totdat we hoorden dat de familie veilig was, hebben mijn vrouw en kinderen gehuild. We konden niet eten, niet drinken, niet slapen. Het is heel emotioneel allemaal. Dit is genocide. Voor ons is dat duidelijk. Obama zegt het ook. Vrouwen worden verkracht en meegenomen, hoofden afgehakt, mensen levend begraven. Zo gruwelijk.” Tel: „Radicale moslims zien yezidi’s als aanbidders van de duivel.”

In de ogen van Al-Haskani zit er maar één ding op. „Yezidi’s zijn door de eeuwen heen al zo vaak vervolgd. Wij hebben geen hoop meer. Laat iedereen naar Europa komen. Vluchten is het veiligste.”

    • Annette Toonen