Dit brengen andere media vandaag

Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag? Lees het hier en je bent in een keer bij.

Ook op je appel zit dier

Dierlijke producten ontwijken als gelovige, vegetariër of veganist blijkt moeilijker dan gedacht. Veel ingrediënten of hulpmiddelen staan niet vermeld op het etiket, meldt de Volkskrant.

Zo noemt de krant vis in vruchtensapjes, varken in pepermunt en luizenwax op appels. Voedselwaakhond Foodwatch wil onderneemt actie en roept consumenten op om van minister Edith Schippers (Volksgezondheid, VVD) betere etikettering te eisen. Volgens experts is de kans klein dat fabrikanten in de nabije toekomst de herkomst van alle ingrediënten willen gaan uitzoeken en benoemen.

Boycot Rusland treft Nederland harder

De Russische sancties lijken op papier de Nederlandse goederenexport niet zwaar te raken. Maar in de praktijk komen de maatregelen van Poetin volgens het FD harder aan dan we denken.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek liet gisteren weten dat maar 0,1 procent van de Nederlandse goederenexport wordt aangetast door de boycot op agrarische producten. Dat is omgerekend zo’n 257 miljoen euro.

Het gaat echter voornamelijk om producten van eigen makelij, waar het meeste aan verdiend wordt. Aan wederuitvoer - het doorvoeren van niet-Nederlandse goederen - wordt stukken minder winst gemaakt. Het FD rekent daarom voor dat de impact van de Russische boycot feitelijk gaat neerkomen op 0,2 procent.

Banen verdwijnen of ontstaan met komst robots

Robots nemen steeds meer banen over, ook in Nederland. Maar is dat een bedreiging of een zegen voor de arbeidsmarkt, vraagt de Telegraaf zich af.

In een recent onderzoek van het prestigieuze Pew Research Center ziet 52 procent van 1.900 ondervraagde deskundigen dat de opkomst van zelfrijdende auto’s of robotschrijvers netto banen gaan opleveren, 42 procent ziet de komende automatiseringsgolf als een banenverslinder.

Volgens de krant zijn experts het wel eens over één ding: de opmars van kunstmatige intelligentie en robots is niet te stuiten. Maar wie denkt dat alleen banen als caissière of chauffeur op de tocht staan, vergist zich. Advocaten doen er ook goed aan om zich bij te scholen.

    • Hans Klis