De aarde voor dummies

Altijd al alles willen weten over de aarde, maar was je te verlegen om domme vragen te stellen? YouTube-kanaal Kurzgesagt (Duits voor ‘in een notendop’) helpt de nieuwsgierige internetter uit de brand. In een prachtig vormgegeven video van een dikke zeven minuten tracht Everything You Need to Know About Planet Earth je alle belangrijke weetjes over onze planeet bij te brengen. Bijvoorbeeld: hoe oud is onze aarde? (Antwoord: zo’n 4,6 miljard jaar.) Of: hoeveel procent van al het water op de planeet zit in levende wezens? (Antwoord: 0,3 procent.) En in de atmosfeer? (Dat is 69 procent.)

De video van Kurzgesagt is dankzij de verbluffende en eenvoudige animaties een lust voor het oog. Net zoals de andere uitlegfilmpjes die op het kanaal te vinden zijn over bijvoorbeeld de oorsprong van tijd, het huidige conflict in Irak en hoe de aandelenmarkt in elkaar zit. Wie twee uurtjes te doden heeft, kan alles van Kurzgesagt bekijken en met interessante feitjes aan de bar of bij de koffiemachine de blits maken.