Dafne Schippers pakt goud op 100 meter EK atletiek

Dafne Schippers eerder vandaag in actie.
Dafne Schippers eerder vandaag in actie. Foto AP / Petr David Josek

Dafne Schippers heeft op het EK atletiek goud gewonnen op de 100 meter. De Utrechtse bleef de concurrentie voor met een tijd van 11,13 seconden.

Daarmee bleef ze de Française Myriam Soumaré vierhonderdste voor. Het brons ging naar de Britse Ashleigh Nelson in 11.22.

De 22-jarige Schippers had een matige start, maar in het tweede deel van de race kwam ze sterk terug. Ze wist Soumaré uiteindelijk net op tijd te achterhalen. Schippers plaatste zich eerder op de avond als snelste voor de eindstrijd. Ze is de opvolgster van Fanny Blankers-Koen, die het koningsnummer in 1950 won op het EK in Brussel.

De winnende race van Schippers:

Nederlandse ploeg met meer medaillekandidaten dan ooit

Schippers is de aanvoerster van een Nederlandse ploeg met meer medaillekandidaten dan ooit te voren. De blijmoedigste prognose gaat uit van tien medailles voor Nederland. En als het tegenzit, rekenen de kenners altijd nog op zes keer eremetaal.

Onze sportredacteur Henk Stouwdam legt uit:

Behalve Schippers op de 100, 200 en 4×100 meter is de Nederlandse hoop gevestigd op Sifan Hassan (1.500 en 5.000 meter), Nadine Broersen (zevenkamp), Eelco Sintnicolaas (tienkamp), Ignisious Gaisah (verspringen) en de 4×100-meterploegen bij zowel de mannen als vrouwen.

Los van die ‘zekere’ podiumplaatsen zijn er outsiders, zoals Jip Vastenburg (10.000 meter) en de drie hordenloopsters, een ongekende bezetting voor Nederlandse begrippen. Maar op grond van de Europese seizoenslijst zullen Rosina Hodde, Sherona Bakker of Nadine Visser boven zichzelf moeten uitstijgen om het podium te halen.

Martina niet naar finale op 100 meter

Churandy Martina heeft zich op het EK atletiek in Zürich niet geplaatst voor de finale van de 100 meter. De 30-jarige atleet wist zich niet te herstellen van een matige start en eindigde in zijn halve finale als vierde in 10.34 seconden. Ook voor Giovanni Codrington viel het doek. Hij werd vijfde in zijn race in 10.39.

Het belangrijkste doel van Martina in Zürich is het prolongeren van zijn titels op de 200 meter en de 4×100 meter estafette. Op het koningsnummer plaatste de Brit James Dasaolu zich als snelste voor de eindstrijd in 10.04. Daarmee bleef hij de Fransman Christophe Lemaitre zeshonderdste voor. (NRC/Novum)