Canada doneert experimenteel ebolavaccin aan WHO

Zo’n achthonderd tot duizend doses van een experimenteel vaccin tegen ebola worden door Canada aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gedoneerd. Het middel moet gebruikt worden in West-Afrika, waar een uitbraak van ebola al aan meer dan duizend mensen het leven heeft gekost.

Ziekenhuis in Liberia, één van de landen die is getroffen door de ernstigste uitbraak van ebola in jaren.
Ziekenhuis in Liberia, één van de landen die is getroffen door de ernstigste uitbraak van ebola in jaren. Foto ANP/EPA/Ahmed Jallanzo

Zo’n achthonderd tot duizend doses van een experimenteel vaccin tegen ebola worden door Canada aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gedoneerd. Het middel moet gebruikt worden in West-Afrika, waar een uitbraak van ebola al aan meer dan duizend mensen het leven heeft gekost.

Volgens de WHO is het ethisch verantwoord om experimentele middelen in te zetten tegen de ziekte, zo zei Marie-Paule Kieny van de organisatie gisteren tijdens een persconferentie:

“Als er medicijnen zijn die levens kunnen redden - zoals dierproeven suggereren - waarom zouden we die dan niet inzetten om levens te redden?”

Op dit moment bestaat er nog geen medicijn of vaccin tegen ebola. Wel zijn er verschillende middelen in ontwikkeling, maar die zijn dus nog niet volledig getest.

Eerder al is het experimentele middel ZMapp - ontwikkeld door een Amerikaans farmaceut - ingezet bij de behandeling van twee Amerikaanse hulpverleners. Hun gezondheid lijkt te verbeteren, maar een Spaans missionaris die ook met ZMapp werd behandeld, is gisteren overleden. Een bijkomend probleem met het experimentele medicijn is dat het in een zeer kleine hoeveelheid is gemaakt, en de voorraad zou al op zijn.

Het vaccin dat nu door Canada wordt gedoneerd, is ontwikkeld door het Canadese instituut voor volksgezondheid en nog niet getest op mensen. Toch zouden de resultaten ‘veelbelovend’ zijn. Het land heeft op dit moment ongeveer 1.500 doses hebben van het middel. Een deel daarvan blijft in Canada, mocht het land ook te maken krijgen met ebola.