Braziliaanse miljardair mengt zich in bananenstrijd

Foto AFP

Samen zouden ze het grootste bananenbedrijf van de wereld worden. Goed voor een omzet van circa 4,5 miljard dollar en 32.000 werknemers wereldwijd. Maar of de aangekondigde fusie tussen Chiquita en Fyffes doorgaat, is nog maar de vraag. Twee Braziliaanse partijen blijken samen ook geïnteresseerd in Chiquita. En zij zijn bereid cash te betalen: 611 miljoen dollar, om precies te zijn.

Wie zijn die tegenbieders?

Om te beginnen: Cutrale Group, ‘s werelds grootste producent van sinaasappelsap. Het Braziliaanse familiebedrijf heeft ruim een derde van die markt in handen, waar in totaal zo’n 5 miljard dollar in omgaat. Maar de laatste jaren daalt de vraag naar sinaasappelsap, waardoor Cutrale steeds meer producten met andere fruitsoorten is gaan produceren. De overname van het Amerikaanse Chiquita Brands International zou daar mooi bij aansluiten.

Zij worden daarin bijgestaan door Safra Group: de investeringsmaatschappij van de 75-jarige Joseph Safra, een Braziliaanse bankier wiens eigen vermogen wordt geschat op 13,2 miljard dollar. Het maakt hem volgens zakenblad Forbes de op één na rijkste man van Brazilië. Het grootste deel van zijn fortuin heeft Safra te danken heeft aan zijn bankenconsortium Banco Safra. Met zijn fonds investeert hij daarnaast wereldwijd meer dan 2 miljard dollar.

Is het een interessant bod?

Zeker. Cutrale en Safra willen proberen Chiquita over te halen af te zien van de fusie met de Ierse branchegenoot Fyffes. Die transactie zou volledig in aandelen worden afgerond. Cutrale en Safra zijn juist bereid in contanten te betalen: 13 dollar per aandeel. Dat betekent een bod van 29 procent bovenop de slotkoers van Chiquita van afgelopen vrijdag. Het aandeel sloot toen net boven 10 dollar.

Als het aan Cutrale en Safra ligt, wordt de overname nog voor het eind van dit jaar afgerond.

En die fusie met Fyffes dan?

Het is niet voor niets dat Chiquita met Fyffes wilde samengaan. Beide bedrijven hebben last van stuntende supermarkten, waardoor de marges onder druk staan. In het geval van Chiquita, dat driekwart van zijn omzet uit bananen haalt, zorgde dat in 2012 en 2013 voor verliezen van respectievelijk 405 en 16 miljoen dollar. Fyffes wist nog wel winst te maken: ruim 36 miljoen dollar in 2013 en meer dan 33 miljoen dollar het jaar ervoor.

Samen zouden ze sterker staan tegenover de supermarkten, was het idee. En dan is er nog het belastingvoordeel. Onderdeel van de fusieplannen was een verhuizing van Chiquita’s hoofdkantoor in North Carolina naar het Ierse Dublin. Het belastingklimaat is daar voor Chiquita aanzienlijk gunstiger. Maar niet voor lang, als het aan de regering van president Barack Obama ligt. Die wil dergelijke constructies door Amerikaanse bedrijven aan banden leggen.

En nu?

Afwachten. In een verklaring heeft Chiquita gezegd het bod te onderzoeken. Analisten reageerden in ieder geval positief. Na de bekendmaking van het overnamebod schoot de beurskoers van Chiquita met 30 procent omhoog tot 13,10 dollar: de grootste koerssprong die een bedrijf op Wall Street op één dag wist te realiseren sinds 2002. Het aandeel Fyffes kelderde daarentegen tot 93 eurocent, een daling van 14 procent.

    • Eva Oude Elferink & Barbara Rijlaarsdam