België vreest stroomtekort na incidenten in kerncentrales

In België dreigen komende winter stroomtekorten als gevolg van mogelijke sabotage in een kerncentrale vorige week. Dit melden Belgische media vandaag.

Vorige week dinsdag werd kerncentrale 4 in Doel nabij Antwerpen vlak over de Nederlandse grens, stilgelegd nadat een olietank van 65.000 liter was leeggelopen. De centrale zal maanden onbruikbaar zijn, zo melden de kranten De Standaard en De Morgen en de omroep VRT.

Justitie doet sinds begin deze week onderzoek naar een mogelijk misdrijf in Doel. Het hangslot van een kraan naar een noodreservoir voor olie bleek verdwenen, waardoor de kraan openstond. De turbine draaide zonder olie en raakte oververhit. Er is nog geen verdachte in de zaak.

De schade aan de turbine is groot, zeggen experts. Energiebedrijf Electrabel, de exploitant van de centrale, ontkent dat ‘Doel 4’ maanden zal stilliggen, maar Belgische media gaan daar op basis van bronnen wel vanuit.

Voor de energievoorziening is het incident in Doel problematisch, omdat twee andere centrales, centrale 3 in Doel en centrale 2 in Tihange nabij Luik, al vijf maanden stilliggen. Bij deze centrales is sprake van scheurtjes in de reactorvaten.

Nu liggen de grootste drie reactoren van België tegelijk stil. „Bij zachte temperaturen in de wintermaanden moet niemand meteen een rampscenario vrezen. Als het echter kraakt dat het vriest, dan verstoren blackouts de energiebevoorrading en zitten mensen in het donker”, zegt Willy De Roovere, voormalig topman van het Federaal Agentschap voor de Nucleaire Controle (FANC) in De Standaard.

Het FANC heeft deze week de veiligheidsmaatregelen in alle Belgische kerncentrales opgeschroefd. Werknemers van de centrales moeten overal in duo’s werken – het four eyes-principe dat al gold voor de meest gevoelige delen van de centrales.