Weg uit Irak

foto REUTERS/Rodi Said

Yezidi’s, menig Nederlander had tot voor kort misschien nog nooit gehoord van deze etnisch-Koerdische minderheid met een eigen religie. Maar sinds een week zijn ze vrijwel dagelijks in het nieuws, als slachtoffers van de radicale Islamitische Staat (IS).

De IS-strijders hebben meer dan 500 yezidi’s gedood tijdens hun offensief in het noorden van Irak. Volgens de autoriteiten zijn er vrouwen en kinderen levend begraven bij de inname van de noordwestelijke stad Sinjar.

Daar komen ook deze mannen – eveneens Yezidi’s – vandaan. In de kofferbak van een stoffige auto rijden ze naar de grens met Syrië. Duizenden bedreigde yezidi’s ontvluchtten de afgelopen dagen onder erbarmelijke omstandigheden hun land.

Eerder waren tienduizenden yezidi’s en leden van andere religieuze minderheden de bergen in getrokken op de vlucht voor militanten van de IS. In de ogen van de sunnitische jihadisten zijn de yezidi’s duivelsaanbidders. Ze kregen daarom de keuze: hun oude geloof afzweren en zich bekeren tot de islam, of worden gedood.