De sluwe streken van Amazon

None

Wat twintig jaar geleden begon als een online boekhandel in een voorstad van Seattle is uitgegroeid tot een van ’s werelds succesvolste internetbedrijven. Amazon.com verkoopt zo’n 230 miljoen items. Vorig jaar steeg de omzet met 22 procent naar 74 miljard dollar (56 miljard euro).

Maar al dat succes komt niet even vriendelijk tot stand. Naast een schare fans heeft Amazon ook vijanden. Dit zijn de vier trucs van Amazon.

1. Uitknijpen

In de VS woedt een ‘schrijversopstand’ tegen het internetbedrijf, dat tweederde van de Amerikaanse online boekenmarkt in handen heeft. Onder de noemer ‘Authors United’ plaatsten 900 schrijvers een open brief in The New York Times. De schrijvers (onder wie John Grisham, Malcolm Gladwell, Stephen King en Donna Tartt) ondersteunen daarmee uitgeverij Hachette in haar conflict met Amazon. In de strijd om een lagere inkoopprijs van e-boeken worden schrijvers van Hachette de laatste maanden door Amazon geboycot. Zo accepteert het bedrijf geen reserveringen van hun boeken, worden hun boeken extra traag verstuurd en krijgen bezoekers bij sommige Hachette-schrijvers de suggestie om een boek van iemand anders te lezen.

2. Sluwe prijsstrategie

Hoewel Amazon hard groeit en monsteromzetten draait, maakt het nauwelijks winst. De aandeelhouders vinden dat opvallend genoeg prima. De koers ging in vijf jaar ruim vier keer over de kop. „Het is nogal moeilijk om te concurreren met een bedrijf waarvan de aandeelhouders geen winst verwachten”, constateerde The Economist onlangs. Daardoor kan Amazon producten onder (of tegen) kostprijs aanbieden, verder groeien en creëert het hoge barrières voor concurrenten.

3. Belasting ontwijken

Parlementslid Lady Margaret Hodge riep dit voorjaar op tot een boycot van Amazon omdat het alweer nauwelijks belasting betaalde in het Verenigd Koninkrijk. In 2013 zette Amazon.co.uk liefst 4,3 miljard pond (5,4 miljard euro) om en betaalde slechts 4,2 miljoen pond vennootschapsbelasting. Amazon laat betalingen namelijk lopen via Amazon EU S.à.r.l. in ‘belastingparadijs’ Luxemburg.

4. Werknemers kort houden

Geregeld komen slechte verhalen naar buiten over de werkomstandigheden in distributiecentra van Amazon. In verschillende Amerikaanse staten zijn werknemers rechtszaken begonnen, vorige maand nog in South Carolina vanwege doorwerken in onbetaalde pauzes. Dit jaar gingen de medewerkers van twee Duitse distributiecentra in staking omdat ze te weinig zouden krijgen betaald.

    • Camil Driessen