Protesten en rellen na dood tiener door politiekogels

None
Foto’s AFP, AP

Bij demonstraties zondag en maandag in de Amerikaanse stad Ferguson, Missouri, hielden inwoners hun handen omhoog en scandeerden ‘niet schieten’. Zaterdag werd daar de zwarte tiener Michael Brown doodgeschoten door een politieagent. De politie heeft toegegeven dat de 18-jaar oude Michael Brown, net klaar met de middelbare school, ongewapend was en meerdere keren werd geraakt. De lezingen verschillen of Brown en een vriend met wie hij over straat liep de confrontatie hadden gezocht met de politie. Volgens deze vriend deed Brown zijn handen in de lucht na het lossen van het eerste schot. De dood van Brown heeft geleid tot demonstraties, rellen en plunderingen in Ferguson. De overwegend zwarte bevolking van de voorstad van St. Louis klaagt al langer over excessief geweld van het voornamelijk blanke politiekorps. De dood van Brown roept in de VS herinneringen op aan de zaak van Trayvon Martin, de 17-jarige ongewapende jongen die in 2012 in Florida werd doodgeschoten door een buurtwachter die meende dat Martin hem wilde belagen. De familie van Brown heeft dezelfde advocaat in de arm genomen als de nabestaanden van Martin. De FBI doet onderzoek naar het schietincident. (Reuters)