Opinie

    • Floor Rusman

Vrouw met mening heet al snel huppelkut

Mannen.
Mannen.

Nog maar een eeuw geleden waren vrouwen minderwaardige wezens. Ze mochten niet stemmen, deden zelden betaald werk en moesten voor alles toestemming vragen aan hun man. Dit is bekend, toch staan we er zelden bij stil. In de BBC-documentaire Kate Adie’s Women of World War I vertelt de Britse journaliste Kate Adie over de rol van Engelse vrouwen in het ‘homefront’ van de Eerste Wereldoorlog. Een groot deel van de mannelijke beroepsbevolking lag in de loopgraven, dus de vrouwen werden achter het fornuis vandaan gehaald om wapens te fabriceren.

Met theatrale gebaren en een triomfantelijke blik vertelt Adie hoe vrouwen tijdens de oorlog zelfvertrouwen kregen in fabrieken, ziekenhuizen en achter de ploeg. Zogenaamde exclusief mannelijke terreinen bleken ook voor hen geschikt. Zelfs het voetbal namen ze over (in broeken!). Toen de oorlog ten einde kwam, bleek de emancipatie onomkeerbaar. Overal in West-Europa kregen vrouwen kiesrecht. Maar het vrouwenvoetbal verdween weer: „That was only tolerable during the war.

Een eeuw na de Grote Oorlog zijn voetbal en vrouwen nog steeds een ondenkbare combinatie. De eerste seizoensaflevering van Voetbal International was weer een ouderwetse mannenpraatclub. De sfeer was uitstekend, en dat terwijl Johan Derksen en René van der Gijp in de zomer nog in verschillende media én in VI zelf een fikse ruzie uitvochten. Gijp noemde Derksen destijds „een naargeestig type”; Derksen vond dat Gijp „met zijn neplach” een karikatuur van zichzelf was geworden.

Gisteren was van deze animositeit niets meer te merken. Het grootste deel van de uitzending ging het zowaar over voetbal. Tijdens de goed gedoseerde lachmomenten maakten Gijp en Derksen eensgezind gebbetjes over Hans Kraaij jr. (die naast hen zat) en over RTL, de omroep van VI. Gijp zei dat RTL hem in een vier uur durend telefoongesprek had verboden te praten over de medewerkers van het programma FOX Voetbal (wat hem er niet van weerhield Jan van Halst een lul te noemen). Derksen had ook aanwijzingen ontvangen, in een mail „zo lang als het Oude Testament”. Wat volgde was een opgewekte ridiculisering van van alles en nog wat: FOX Voetbal, Kraaij jr.’s nevenfunctie als presentator van Lachen om Home Video’s, en de nieuwe camera van RTL die als een drone door de ruimte vloog.

Na de kwajongenssfeer bij VI kwamen er in Knevel en Van den Brink weer vrouwen aan het woord. Oorlogsfotografe Marielle van Uitert vertelde over haar belevenissen in Gaza. Ze leek begrip te tonen voor Hamas, dat volgens haar niet anders kan dan raketten afschieten vanuit dichtbevolkte gebieden. Op Twitter betrok men meteen de stellingen: dit was Hamaspropaganda!

Opvallend: pissige twitteraars noemden Van Uitert onmiddellijk ‘fotomuts’,‘huppelkut’ en ‘dat meisje’ (ze is 41). Deze denigrerende houding komt vaker voor jegens vrouwelijke sprekers. Als zo’n vrouw je niet bevalt, kun je blijkbaar haar sekse erbij halen om haar te diskwalificeren. Vrouwen zijn gelijk aan mannen, totdat je ze irritant vindt. Dan zijn ze ineens toch een beetje minderwaardig.

    • Floor Rusman