Verheffend vrome muziek voor Maria Hemelvaart

Altijd is er wel een Mariafeest op komst, zoals Maria Lichtmis (2 maart), de aankondiging van Christus’ geboorte (25 maart) of Maria onbevlekt ontvangen (8 december).

Ook bij Kerstmis en Driekoningen is de rol van Maria groot en dus mag er in de aanloop naar Maria Hemelvaart (15 augustus) wel worden geluisterd naar zelden uitgevoerde Mariamuziek als Salve Regina en het voor Goede Vrijdag bedoelde Stabat Mater van Domenico Scarlatti.

De oudste zoon van Alessandro Scarlatti werd net als Bach geboren in 1685 en is wereldberoemd vanwege zijn 555 klaviersonates.

Maar hij componeerde ook opera’s en allerlei kerkmuziek.

Het Waalse vocaal ensemble Vox Luminis zingt de complexe polyfone en soms wringende Mariamuziekstukken met grote intensiteit en stemmigheid. Verder klinken nog Te Deum laudamus, een deels gregoriaans Miserere en twee orgelsonates. De afwisseling in virtuoze compositorische technieken is groot, deze stichtelijkheid leidt tot verheffende vroomheid.

    • Kasper Jansen