Veel meldingen kinkhoest in oosten van het land

Foto ANP / Koen Suyk

Het aantal mensen met kinkhoest in het oosten van het land is veel hoger dan vorig jaar, meldt de GGD Twente. De ziekte is besmettelijk en kan gevaarlijk zijn voor jonge baby’s.

De teller staat nu halverwege het jaar op 275 meldingen, terwijl vorig jaar 175 gevallen bekend waren, schrijft persbureau Novum. Ook bij de GGD IJsselland is sprake van een stijging, meldde RTV Oost al eerder.

Kinderen worden in Nederland ingeënt tegen kinkhoest. Toch krijgen kinderen en volwassenen de ziekte omdat vaccinaties niet levenslang werken. Mensen die de hoest onder de leden hebben wordt geadviseerd uit de buurt van jonge baby’s en zwangere vrouwen te blijven. Ook is het belangrijk om netjes te hoesten en te niezen, aldus de GGD.

Om de drie of vier jaar duikt er een kinkhoestepidemie op, de laatste keer gebeurde dat in 2012. De epidemie duurde toen bijna het hele jaar. Baby’s kunnen van kinkhoest ernstige complicaties krijgen, zoals een hersenbeschadiging of een klaplong. Bij volwassenen zijn de verschijnselen vaak milder. Hoestbuien kunnen wel een tot drie maanden aanhouden.