Iran verbiedt sterilisaties

Het Iraanse parlement heeft gisteren sterilisaties en andere permanente vormen van geboortebeperking verboden om de bevolkingsgroei te stimuleren. Ook advertenties voor voorbehoedsmiddelen zijn verboden.

Opperste leider ayatollah Ali Khamenei sloeg eerder dit jaar alarm over de dalende geboortecijfers, het resultaat van een stringent gezinsplanningsprogramma en een kwakkelende economie. Iraanse vrouwen krijgen gemiddeld nog maar 1,3 kinderen, tegen bijvoorbeeld 1,8 in Nederland. Om de bevolking op peil te houden, is een geboortecijfer van 2,1 nodig. Er zijn nu 78 miljoen Iraniërs. Sommige deskundigen voorspellen een snelle bevolkingsdaling – wel tot 31 miljoen tegen 2094 – als de huidige trend zou voortduren. Daarom werden dit jaar onder meer al een bonus voor het vijfde kind en overheidssteun voor vruchtbaarheidsbehandelingen ingevoerd.

Khamenei sprak in juni ook van de „noodzaak om de nationale identiteit te versterken” en om „onwenselijke aspecten van de westerse levensstijl” te bestrijden. Daarom zien hervormingsgezinden de wet eerder als een poging van conservatieven om Iraanse vrouwen die werken weer te dwingen in de traditionele rol van moeder van een groot gezin.

Het wetsvoorstel moet nog worden goedgekeurd door de Hoeders van de Grondwet, een soort Raad van State. Artsen die het verbod schenden, worden strafbaar. (NRC, Reuters)