Tbs-patiënt niet teruggekeerd van verlof, twee weken vermist

Een tbs-patiënt van de particuliere tbs-kliniek De Rooyse Wissel in Oostrum is niet teruggekeerd van verlof. Volgens bronnen binnen de kliniek moest de tbs’er op 31 juli terug zijn, maar is deze nooit teruggekeerd. Anonieme patiënten schreven een brief aan het lokale televisiestation L1.

De kliniek en het ministerie van Veiligheid en Justitie bevestigen dat de tbs’er zich “inderdaad heeft onttrokken aan onbegeleid verlof”. Om wie het gaat en waarom de tbs’er vast zat is nog niet duidelijk. De kliniek en het ministerie willen geen details geven over de zaak.

Kliniek eerder in opspraak

De Rooyse Wissel raakte in april in opspraak. Een groep gedetineerden in de tbs-instelling Rooyse Wissel in Venray heeft de beschikking over slagersmessen, sigaretten, telefoons en geld. Dat was te zien op beelden van het EO-televisieprogramma Dit is de dag.

Het initiatief voor de reportage kwam van de gedetineerden zelf. Zij hebben de opnamen in de kliniek gemaakt met de camera van een telefoon. De gedetineerden zeiden op deze manier aandacht te willen vragen voor de gevaarlijke situatie in de kliniek.

‘Behandelingen De Rooyse Wissel van slechte kwaliteit’

Advocaat Job Knoester, die veel tbs-gedetineerden bijstaat, noemde de Rooyse Wissel naar aanleiding van deze beelden een kliniek waarbinnen relatief veel problemen zijn. Zijn kantoor behandelt ruim 10 procent van alle tbs-gedetineerden in Nederland. Knoester:

“De kern van de klachten is dat de gedetineerden niet genoeg behandelingen krijgen, en dat de kwaliteit ervan slecht is. De gedetineerden hebben op deze manier onvoldoende perspectief. In het tbs-beleid is de balans tussen behandeling en beveiliging de afgelopen tien jaar steeds meer verstoord geraakt. Er is een doorgeslagen veiligheidsdenken, wat behandeling in de weg staat.”

    • Annemarie Coevert