Straks zien ook normale mensen hoe geweldig bitcoins zijn

Foto NRC

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: Bijeenkomst over bitcoins in Amsterdam.
Wie: Organisator Richard Kohl, bitcoin trader Dean Ireland, bitcoinbezitter Robbie Hontelé, ondernemer Karsten Nilsen en nog een stuk of dertig bitcoinliefhebbers.

Voor de bitcoinliefhebbers is Stanislavski in de Stadschouwburg op het Leidseplein voor één avond omgedoopt tot “Satoshiplein”, naar Satoshi Nakamoto. Onder dit illustere pseudoniem - niemand weet wie het is - werd in 2009 een pamflet verspreid waarin het idee van Bitcoin werd uitgelegd.

Voor diegenen die het hele bitcoingebeuren een beetje langs zich heen hebben laten gaan: bitcoin is een decentrale, digitale valuta. Je kan ze kopen of je kan er in uitbetaald worden. Transacties gaan meteen van gebruiker tot gebruiker, er zit dus géén bank tussen. Daardoor zijn de kosten heel laag. En ook: geen inflatie, want er zijn 21 miljoen bitcoins in de wereld en die hoeveelheid verandert nooit.

Bier voor bitcoins

Het elektronisch betaalmiddel kan volgens organisator van de bijeenkomst, Richard Kohl, wel eens een van de grootste uitvindingen van de 21ste eeuw zijn. “Het is een enorme omkeer dat we niet meer afhankelijk hoeven te zijn van de banken.”

En dat is maar goed ook volgens bitcoin trader Dean Ireland. “De banken drukken constant geld bij, je spaargeld wordt minder waard en het is één grote, logge organisatie waar haast niet tegen op te boksen valt als je het ergens niet mee eens bent.” Bitcoinbezitter Robbie Hontelé knikt. “Dat hebben we wel gezien tijdens de crisis. Ik vertrouw die lui echt voor geen meter. Zodra je overal met bitcoins kan betalen ben ik weg bij de bank.”

Dat duurt volgens Kohl niet lang meer. “Sinds begin dit jaar gaan de ontwikkelingen heel erg snel. Je kan bij steeds meer webwinkels, maar ook bij restaurants en café’s, terecht met je bitcoins.” Al ontkent Kohl niet dat er nog een beetje een hackersfeertje om het betaalmiddel hangt. Daarom is hij vorig jaar ook begonnen met het organiseren van deze bijeenkomsten. “Hier kan iedereen met vragen over bitcoins terecht en wordt er over gediscussieerd. ” Hij draait de bitcoinbutton die op zijn trui gespeld is recht. “Zo zullen binnenkort ook normale mensen inzien hoe geweldig bitcoins zijn.”

De banken zijn doodsbang

Dat is hard nodig want qua regelgeving zit het in West-Europa nog niet echt mee, ervaart ondernemer Karsten Nilsen. Hij wil een handelsplaats oprichten waar verschillende aanbieders hun bitcoins kunnen verhandelen. Maar daar moet je euro’s voor kunnen vast houden. En dat kan dan weer alleen als je een bankvergunning hebt, en die krijg je alleen als je een bank bent of er mee samenwerkt.

“Maar de banken zijn sinds de crisis doodsbang iets verkeerd te doen, dus die willen niet”, zucht Nilsen. “Ik heb echt iedereen op hoog niveau gesproken. Zelfs Mark Rutte.” Toch blijft Nilsen door gaan. Al het geld dat hij met zijn IT-bedrijf verdient steekt hij direct in dit project. Alleen al aan advocaatkosten is hij nu al 70.000 euro kwijt. “Maar op een dag krijg ik dat allemaal terug. Als dit lukt zijn we meteen marktleider van heel Europa.”

 

 

    • Bo van Houwelingen & Caroline van Keeken