Omstreden voorzitter schaakbond herkozen

Foto A. Savin

De strijd om de belangrijkste functie in de schaakwereld was een tweekamp tussen misschien wel de beste schaker ooit en de vroegere dictator van Kalmukkië. Hoewel oud-wereldkampioen Garry Kasparov steun kreeg van veel (Europese) landen, werd de omstreden Kirsan Iljoemzjinov (52) herkozen als voorzitter van wereldschaakbond FIDE.

De Russische multimiljonair, al sinds 1995 aan de macht in het schaken, was van 1993 tot 2010 president van de Russische autonome republiek Kalmukkië, een van de armste regio’s van Rusland.

Iljoemzjinov werd gezien als een corrupte en incapabele leider. Hij ging ruw om met mensenrechten en stichtte er de ‘dictatuur van het gezonde verstand’, met schaken als verplicht schoolvak. De straatarme Kalmukken hadden het maar te slikken. Ook dat hij vele tientallen miljoenen overheidsgeld stak in zijn speeltje: City Chess, een schaakstad die het landje naar het centrum van de wereld moest loodsen. Zeventig miljoen dollar staatsgeld zou er in zijn zakken zijn verdwenen toen hij president was. Een schrijfster die daar onderzoek naar deed werd vermoord. Hij was bevriend met Sadam Hussein en speelde schaak met Gaddafi en Assad.

Iljoemzjinovs duistere praktijken hangen als een schaduw over de schaaksport. Hoewel er veel kritiek is op het corrupte beleid van Iljoemzjinov en veel landen verandering wilden, werd hij dus toch herkozen – zeer waarschijnlijk met behulp van manipulatie en omkoping.

    • NRC