VNO-NCW: schade 1,5 miljard

None
Foto ANP

De Russische handelssancties kosten de Nederlandse export zo’n anderhalf miljard euro. Dat heeft voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW Hans de Boer vandaag gezegd. De Europese Commissie ging vorige week uit van een schadelast van een half miljard euro. De Boer stelt dat in de berekeningen van de commissie niet is gekeken naar de Nederlandse bedrijven die via Polen en de Baltische staten naar Rusland exporteren. Ook werd de export van producten die niet in Nederland zijn geproduceerd niet meegeteld. VNO wil dat het kabinet en de Europese Commissie compensatie bieden voor bedrijven. De werkgeverskoepel sprak gisteren met bedrijven die door de strafmaatregelen worden getroffen. Nederland exporteerde vorig jaar voor 527 miljoen euro aan producten die nu geboycot worden door Rusland, blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het CBS. Dat is 0,1 procent van de totale Nederlandse goederenexport, zo’n 7 miljard euro. Bij de producten die geboycot worden, gaat het vooral om goederen die in Nederland zelf geproduceerd worden. (NRC)