‘Russisch hulpkonvooi naar Oekraïne’ - Rode Kruis verrast

Een 280 wagens tellend konvooi met humanitaire hulp is vandaag volgens Russische media vanuit Rusland vertrokken richting Oekraïne. Het konvooi moet volgens persbureau Itar Tass van nabij Moskou komen en doet er naar verwachting een paar dagen over om naar het oosten van Oekraïne, zo’n duizend kilometer naar het zuidwesten, te reizen.

Een vrouw huit bij de lichamen van burgers, onder wie familieleden, gedood bij een aanval van het Oekraïense leger in Loegansk.
Een vrouw huit bij de lichamen van burgers, onder wie familieleden, gedood bij een aanval van het Oekraïense leger in Loegansk. Foto AP/Mikhail Ivanchenko

Een 280 vrachtwagens tellend konvooi met humanitaire hulp is vandaag volgens Russische media vanuit Rusland vertrokken richting Oekraïne. Het konvooi moet volgens persbureau Itar Tass van nabij Moskou komen en doet er naar verwachting een paar dagen over om naar het oosten van Oekraïne, zo’n duizend kilometer naar het zuidwesten, te reizen. Dat meldt persbureau Reuters.

De woordvoerder van president Poetin, Dmitri Peskov, zou tegenover radiostation Business FM hebben gezegd dat de zending is afgestemd met de regering in Kiev. Het konvooi lijkt geen deel uit te maken van de internationale humanitaire missie naar Loegansk die wordt gecoördineerd door het Internationale Rode Kruis.

Update 9.32: Een woordvoerder van de organisatie in Kiev zegt tegenover NRC ‘verrast’ te zijn door de berichten.

“We hebben met de partijen afgesproken dat we de inhoud van de gezonden hulp zouden controleren. De berichten vanochtend verrassen ons. Wij gaan nu na wat er aan de hand is.”

10.13Een Oekraïense bemiddelaar zou nu echter tegenover persbureau Interfax hebben gezegd dat het Russische konvooi in het noordoosten van Oekraïne zal worden begeleid door vertegenwoordigers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa.

Vrees voor eenzijdige ‘humanitaire’ interventie

De hulporganisatie stelde gisteren een aantal voorwaarden aan zowel Rusland als Oekraïne om de eigen neutraliteit te garanderen. Zo moeten beide landen een verklaring ondertekenen en garanties bieden voor de veiligheid van de operatie. Gisteren werd over de voorwaarden nog met beide landen overlegd.

Twitter avatar lauraphylmills Laura Mills Russian TV shows 280 trucks on the way to Ukraine. ICRC rep in Kiev says has no information as to what they contain/where they’re headed.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius, zegt dat hij vreest dat het konvooi een voorwendsel is om een Russische aanwezigheid in Oekraïne te vestigen.

De regering in Kiev en westerse landen vrezen al weken voor een Russische invasie van Oekraïne onder de paraplu van ‘humanitaire hulp’. Aan de Russische kant van de grens zouden nu 45.000 troepen staan. De NAVO acht de kans dat Moskou een invasie pleegt groot. De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben allebei gewaarschuwd dat een eenzijdig Russisch ingrijpen onacceptabel zou zijn.

Situatie ‘catastrofaal’

De humanitaire situatie in Loegansk, een bolwerk van pro-Russische rebellen, is in elk geval nijpend. Ruslandkenner en Oost-Europaredacteur Hubert Smeets schreef gisteren in NRC Handelsblad (€) over de situatie in de stad

In Loegansk, vlak bij de open grens met Rusland die tot nu toe nog niet is afgegrendeld door de Oekraïense troepen, is de situatie volgens het plaatselijke bestuur “catastrofaal”. Al tien dagen heeft de bevolking er geen water, gas en licht. Het netwerk voor vaste en mobiele telefonie functioneert niet meer. De meeste winkels zijn gesloten. In de stad werken nog slechts enkele apotheken, aldus de burgemeester van Loegansk.

Rusland zegt al meer dan 50.000 vluchtelingen in tentenkampen te hebben opgevangen. Volgens de vluchtelingenorganisatie UNHCR van de VN zijn tot nu toe bijna 120.000 mensen door het geweld op de Krim en in Oost-Oekraïne verdreven.