Doelloze sonde is weer in bedrijf

De International Sun-Earth Explorer-3, een 36 jaar oude ruimtesonde die zeventien jaar lang doelloos nabij de baan van de aarde rond de zon heeft gedraaid, is sinds afgelopen zondag weer in bedrijf. Een groep privé-wetenschappers en technici, verenigd in het ISEE-3 Reboot Project, heeft de sonde weer aan de praat gekregen.

De NASA had de sonde, die in 1997 werd uitgeschakeld, in mei aan de groep overgedragen. Helaas lukte het niet om de koers van ISEE-3 zodanig te veranderen dat hij permanent in de buurt van de aarde zou blijven. Hij beweegt nog steeds wat sneller dan onze planeet, die hij afgelopen zondag op een afstand van 350.000 kilometer passeerde en over vijftien jaar opnieuw zal inhalen. De metingen van ISEE-3 – aan magnetische en elektrische velden – zijn nu via internet toegankelijk voor zowel wetenschappers en studenten als het geïnteresseerde publiek. Er wordt gewerkt aan apparatuur waarmee de signalen vanaf elk punt van ISEE-3's baan kunnen worden opgevangen

De ISEE-3 werd in augustus 1978 gelanceerd en – als eerste ruimtevaartuig – in een punt op anderhalf miljoen kilometer van de aarde in de richting van de zon gestationeerd. In dit ‘vaste’ punt draaide hij met de aarde mee rond de zon.

    • George Beekman