Argentinië begint morgen met verhoren van oud-collega’s van piloot Julio Poch

Morgen beginnen de verhoren van Transavia-piloten die hun voormalige Argentijnse collega Julio Poch ervan beschuldigen zogeheten dodenvluchten te hebben uitgevoerd tijdens het militaire bewind in Argentinië (1976-1983). Dat gebeurt per videoverbinding. De piloten nemen plaats in de rechtbank in Rotterdam en zullen vragen beantwoorden van de aanklager, rechters en Poch, die in het tribunaal in Buenos Aires zitten.

De piloten Edwin Reijnoudt Brouwer en Tim Eisso Weert worden als eerste gehoord. Een week later zijn Jeroen Wiedenhoff en Chris Duijker aan de beurt. Op verzoek van Poch zullen ook zes getuigen worden verhoord die naar alle waarschijnlijkheid een ontlastende verklaring afleggen.

De 62-jarige Julio Poch uit Zuidschermer is een van in totaal 67 verdachten die op dit moment terechtstaan wegens misdrijven tegen de menselijkheid. Het proces begon twee jaar geleden. Er zijn zo’n 800 getuigen verhoord. Naar verwachting wordt komend voorjaar vonnis gewezen.

Poch, die in 1988 in Nederland kwam wonen, werd verdachte toen in 2006 collega’s de Nederlandse politie vertelden dat hij dodenvluchten zou hebben uitgevoerd. Dat zou hij in 2003 op Bali hebben gezegd. Zijn arrestatie vond plaats in Spanje, nadat het Nederlandse OM afspraken had gemaakt met de Argentijnse justitie. Nederland kon Poch niet uitleveren, omdat hij ook de Nederlandse nationaliteit bezit. Spanje leverde Poch wel uit. Hij zit nu 1.785 dagen in voorarrest. Naar zijn zeggen heeft hij op Bali slechts de toenmalige situatie in Argentinië beschreven.

Om tegenstanders volledig te laten verdwijnen heeft de junta in Argentinië circa 5.000 mensen uit vliegtuigen in zee gegooid. De methode is uitvoerig beschreven door de militair Adolfo Scilingo, die in Spanje voor deze misdrijven is veroordeeld. Behalve Poch staan nog zes mensen terecht. Poch wordt onder andere beschuldigd van betrokkenheid bij het in zee werpen van twee Franse nonnen die steun gaven aan de mensenrechtengroep Moeders van het Plaza de Mayo (Dwaze Moeders), in 1977.

    • Marcel Haenen