Oekraïne laat Russisch konvooi de grens niet oversteken

Een Russisch konvooi bestaande uit 280 vrachtwagens vertrok vanmorgen vroeg uit Moskou.
Een Russisch konvooi bestaande uit 280 vrachtwagens vertrok vanmorgen vroeg uit Moskou. Foto Reuters

Het Russische humanitaire konvooi dat op weg is naar Oost-Oekraïne mag de grens niet oversteken. Dat verklaart een woordvoerder van de Oekraïense veiligheidsdiensten vandaag tegenover persbureau AP. De hulpgoederen worden bij de grens afgeleverd en overgedragen aan het Rode Kruis.

Het konvooi, bestaande uit 280 Russische vrachtwagens die vanmorgen Moskou verlieten, is volgens de woordvoerder niet door het Internationale Comité van het Rode Kruis gecertificeerd, en mag om die reden niet op eigen houtje Oekraïne in. Het Rode Kruis coördineert de humanitaire operatie in Oost-Oekraïne.

Regering Kiev zou hebben ingestemd met konvooi

De woordvoerder van president Poetin, Dmitri Peskov, zou vanochtend tegenover radiostation Business FM hebben gezegd dat de zending is afgestemd met de regering in Kiev.

Het Rode Kruis heeft echter geen informatie over de inhoud van de vrachtwagens en waar ze precies naar onderweg zijn. Hierdoor rees de angst dat Rusland het initiatief misbruikt om militaire troepen Oekraïne in te krijgen.

    • Annemarie Coevert