Nederland zoekt hét gezicht voor nucleaire veiligheid

DEN HAAG - Regeringsleiders poseren voor een groepsfoto tijdens het Nuclear Security Summit. ANP BART MAAT Foto ANP

Interessante vacature? Lees hier waarom je wel (of niet) wilt solliciteren op deze functie.

Functie: Kwartiermaker en beoogd bestuursvoorzitter
Bedrijf: De nieuwe organisatie Autoriteit Nucleaire Veiligheid & Stralingsbescherming (ANVS)
Wat opvalt aan de vacature: Je moet een overtuigende persoonlijkheid en gezag hebben.

Wat doe je dan eigenlijk?

Je wordt hét gezicht van nucleaire veiligheid in Nederland. Begin dit jaar heeft de overheid besloten de drie organisaties die verantwoordelijk waren voor toezicht, regelgeving, crisisbeheer en het toekennen van vergunningen samen te voegen. De nieuwe organisatie ANVS gaat per 1 januari 2016 officieel van start.

“Maar jij moet al een jaar eerder aan de slag”, zegt consultant Mariska Dee van Bureau Algemene Bestuursdienst, dat managers werft voor de rijksoverheid. Hoewel de ANVS nog niet officieel bestaat, krijg je als voorzitter van de tijdelijke werkorganisatie al per 1 januari 2015 alle verantwoordelijkheid. De onderzoeksreactor van de TU Delft, de kerncentrale in Borssele en het nucleaire materiaal in Petten vallen vanaf dan onder jouw toezicht.

Tegelijkertijd moet je de nieuwe organisatie van circa 150 man opzetten. Daarvoor moeten drie organisaties tot één gesmeed worden. “Het is de bedoeling dat je één cultuur creëert”, geeft Dee aan. En je moet Nederland vertegenwoordigen in het buitenland, waar internationale verdragen op het gebied van nucleaire veiligheid belangrijk zijn.

Wat verdient dat?

Maximaal 8.500 euro bruto per maand. Daarbij krijg je een dertiende maand en vakantietoeslag, dus ongeveer 120.000 euro bruto per jaar. Het salaris valt onder de Wet normering topinkomens.

Waarom zoeken ze iemand?

De organisatie is nieuw en ze zoeken iemand die daar leiding aan gaat geven.

Wat voor collega moet je zijn?

Iemand die een hoop vaardigheden combineert. Want je moet gezaghebbend zijn op basis van je kennis over nucleaire veiligheid en op basis van je managementervaring. Ook moet je het ‘Haagse wereldje’ een beetje kennen. De ministers van Infrastructuur en Milieu (waaronder de ANVS zal vallen) en Economische Zaken zijn voor hun publieke optredens over nucleaire veiligheid van jou en jouw informatie afhankelijk.

Maar je moet ook helder en duidelijk een boodschap kunnen overbrengen. Allereerst uiteraard om je eigen organisatie op te zetten, maar ook omdat jij op televisie gaat vertellen wat er aan de hand is en wat de risico’s zijn als er een nucleaire ramp plaatsvindt.

Waarom wil je hier wel/niet werken?

Nederland wil zich graag profileren op het gebied van nucleaire veiligheid. Kijk maar naar de Nuclear Safety Summit (NSS) in Den Haag in maart. De overheid liet zelfs complete snelwegen afsluiten zodat de nucleaire top succesvol kon plaatsvinden. Namens ons land ben jij het inhoudelijke aanspreekpunt op deze prestigieuze post.

Dat betekent wel dat je van een beetje aandacht moet houden. “Want je wordt een bekend gezicht”, zegt Dee. Je geeft zowel richting aan je eigen organisatie als aan het grote publiek op dit onderwerp van nationale veiligheid.

Ben je daar bang voor? Geen probleem, aldus Dee. “Optreden in de media kun je leren.”

    • Sam de Voogt