‘Moord op Moslimbroeders was grootste recente massaslachting’

Human Rights Watch wil een onderzoek naar het bloedbad dat het Egyptische leger vorig jaar aanrichtte in Kairo.

Het bloedbad in Kairo waarbij het Egyptische leger een jaar geleden een eind maakte aan zitstakingen door de Moslimbroederschap is volgens de internationale mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch de grootste massaslachting onder betogers op één dag. In 12 uur vielen daarbij ten minste 817 doden.

Human Rights Watch drong vandaag aan op de vorming van een internationale commisie van onderzoek naar het bloedbad en naar de rol van de huidige president Abdel-Fattah al-Sisi daarin. Het bloedbad vormt waarschijnlijk een misdrijf tegen de menselijkheid.

Na generaal Sisi’s coup tegen Moslimbroeder-president Mohammed Morsi op 3 juli 2013 bezetten aanhangers van de Broederschap het Raba’a al-Adawiyah-plein en andere plaatsen in Kairo. Het leger maakte daaraan over een periode van zes weken een einde in achtereenvolgende aanvallen. De bloedigste daarvan had plaats op 14 augustus.

Human Rights Watch heeft een jaar lang onderzoek gedaan naar het legeroptreden. Volgens zijn vandaag gepubliceerde rapport gebruikten de autoriteiten op politieke gronden „opzettelijk en naar willekeur dodelijk geweld” om de protesten te verspreiden. Egyptische veiligheidsdiensten gebruiken vaak excessief geweld tegen betogers. Maar volgens de mensenrechtengroep was het geweld zonder precedent op de schaal van hardheid.

Twee vertegenwoordigers van Human Rights Watch in New York die de publicatie van het rapport in Kairo hadden willen bijwonen, werden door de autoriteiten verhinderd Egypte binnen te gaan. De Egyptische regering wilde ook geen vragen beantwoorden van onderzoekers over het optreden tegen de betogers. Zelf heeft de regering geen onderzoek ingesteld naar het bloedbad. (AP)