VN-commissie onderzoekt Gaza

De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties gaat een onderzoek instellen naar mogelijke mensenrechtenschendingen in de Palestijnse gebieden sinds 13 juni. De onderzoekscommissie richt zich in het bijzonder op de Gazastrook, maakte de Mensenrechtenraad gisteren bekend.

Op 13 juni werden drie Israëlische tieners ontvoerd. Hun lichamen werden later dood gevonden. Na de vondst werd een Palestijnse jongen ontvoerd en niet veel later levend in brand gestoken. De ontvoeringen waren de aanleiding voor de oorlog tussen Hamas en Israël van de afgelopen weken.

Het besluit om de onderzoekscommissie in te stellen werd 23 juli genomen. De commissie gaat niet alleen onderzoeken of het internationale recht is geschonden in de Palestijnse gebieden, maar ook wie er verantwoordelijk voor is.

Volgens de Mensenrechtenraad moet er een einde komen aan de straffeloosheid in het gebied en moeten diegenen die mensenrechten schenden ter verantwoording worden geroepen. Daarnaast moet de commissie met aanbevelingen komen om burgers beter te beschermen tegen toekomstig geweld.

Zondag gingen Israël en Hamas akkoord met een nieuw staakt-het-vuren. Tijdens het bestand kunnen hulpdiensten in Gaza hun werk doen, kunnen inwoners terug naar hun huizen en kunnen de twee partijen, die al sinds 8 juli hevig met elkaar in gevecht zijn, in Egypte onderhandelen over een definitief einde aan de langste Gazaoorlog in de geschiedenis.

    • Ap