Kijken: de geboorte van een zeldzame pandadrieling in China

De drieling in een broedmachine in Chimelong Safari Park. Foto AFP/Chimelong Group

Hoera, een drieling! China heeft vandaag de geboorte aangekondigd van drie kleine reuzenpanda’s in de zuidelijke stad Guangzhou. Ze kwamen precies twee weken geleden ter wereld, maar de fokkers wachtten met de aankondiging van het blijde nieuws tot ze zeker waren dat ze alle drie zouden overleven.

Moeder Ju Xiao en haar drie nog naamloze kinderen maken het goed. In het Chimelong Safari Park waar ze werden geboren, wordt gesproken van een wonder. Want niet eerder zou een pandadrieling de eerste weken hebben overleefd. Sowieso zijn er volgens het Chinese staatspersbureau China News Service maar drie andere gevallen bekend waarbij een pandadrieling werd geboren. Bovendien staan reuzenpanda’s erom bekend dat ze zich moeilijk voortplanten.

Maar als het lukt ziet het er dus zo uit. Klein, glibberig, roze en spartelend.

Ju Xiao werd in maart bezwangerd met het sperma van een andere panda in het safaripark. De drie pandabeertjes werden binnen vier uur van elkaar geboren en wegen tussen de 230 en 333 gram.

Panda’s zijn zeer zeldzaam. Er zouden er nog maar 1600 in het wild leven en driehonderd in gevangenschap. Hun habitat wordt bedreigd en ze planten zich niet snel genoeg voort. In China wordt veel geïnvesteerd in fokprogramma’s. Met enige regelmaat wordt de geboorte van een panda aangekondigd.

    • Laura Klompenhouwer