Iraakse tv: helikopter met hulpgoederen neergestort

Op de vlucht geslagen leden van de Yezidi-stam komen aan bij een vluchtelingenkamp op de grens van Irak en Syrië.
Op de vlucht geslagen leden van de Yezidi-stam komen aan bij een vluchtelingenkamp op de grens van Irak en Syrië. Foto AP / Khalid Mohammed

Een helikopter met hulpgoederen is vandaag in het noorden van Irak neergestort, zo meldt de Iraakse staatstelevisie vanmiddag. De helikopter kwam net uit het noordwestelijk gelegen Sinjar, waar gevluchte yezidi’s in de bergen van hulpgoederen werden voorzien.

De helikopter was van de Koerdische autoriteiten in Noord-Irak. Of de helikopter is neergestort of neergeschoten is nog niet officieel bekend. Een bron bij de Koerdische autoriteiten noemde het incident een ongeluk.

VS, Groot-Brittannië en Irak sturen hulpgoederen naar yezidi’s

Volgens de staatstelevisie is de piloot omgekomen. Diverse andere inzittenden raakten gewond nadat de helikopter neerstortte vlak nadat hij was opgestegen. Een van de gewonde inzittenden is een journaliste van The New York Times.

Leden van de yezidi-stam ontvluchtten recent hun huizen nadat de Islamitische Staat een ultimatum had gesteld. Ze konden zich tot de islam bekeren, een speciale belasting betalen of hun biezen pakken. Deden ze dat niet, dan werden ze gedood. Al enkele dagen brengen het Amerikaanse, het Britse en het Iraakse leger voedsel en andere hulpgoederen naar het gebied waar de yezidi’s naartoe gevlucht zijn.

    • Annemarie Coevert