Gestaalde wangen voor de thuisblijver

De rest van de familie zit deze dagen in, of all places, Clacton-on-Sea. Dit uit nostalgische overwegingen: mevrouw Steketee is in Engeland opgegroeid. Op de pier daar is een kermis, belden ze al blij. Met candy floss, toffee apple on a stick en gefrituurde donut - help me herinneren dat ik de kindertandarts bel. Dit alles betekent wel dat hier de kust vrij is om eten klaar te maken wat hen doet gruwen. Zoals daar zijn - „ieuw pap” - varkenswangen. De directe aanleiding om eens wat met dit incourante vlees te doen was een opvallend voorgerechtje van het buurtrestaurant: varkenswang met prosciutto, pickle van meloen, rucola en vlierbessendressing. In culispeak zou je van een symfonie kunnen spreken. Verbazing: de prijs, nog geen twaalf euro de kilo. Stevig, het kost moeite om er een vork in te steken. Je kan zien dat het gestaalde kaakspieren zijn. De term ‘wang’ lijkt me dus misleidend. Aangezien bij de slager ook een ruime kilo werd besteld, zaten er voor de onbestorven weduwnaar een tweetal gerechten in. Allereerst een Aziatische stoofschotel met gember, sojasaus, rijstewijn, Spaanse peper en bosui. Vlees eerst aanbakken, daarna twee uur sudderen in voornoemde ingrediënten, aangevuld met een beetje water. Fijne smoor. De wangen slinken trouwens aanzienlijk.

Het tweede gerecht een dag later was klassieker: een stoofschotel met bier. Je ziet er vaak Leffe en Krieck en ander ‘kleurig’ bier in verwerkt, maar met straffere Duvel gaat het ook prima. Met wat druiven voor het ‘zoetje’.

Dep de varkenswangen droog, bestrooi met zout en peper en bak ze eventjes aan in een mengsel van boter en olijfolie. Snipper de uitjes en de knoflook en voeg deze bij de wangetjes, evenals de kruiden en een goede hand gehalveerde druiven. Voeg nu het flesje Duvel toe en laat het geheel twee uur onder af en toe roeren sudderen en deels inkoken - er komt redelijk veel vocht uit de wangen. Af en toe roeren en de wangen dus heel laten. Check op zout en peper, voeg nog wat verse kruiden toe voor de kleur en serveer met kleine aardappeltjes. Drink er Duvel bij.

    • Menno Steketee