Fixten Westerhof en Van der Duim hun tennismatch? ‘Alles wijst erop’

Foto ANP / Lex van Lieshout

Ineens worden twee Nederlandse tennissers verdacht van matchfixing (wedstrijdmanipulatie). De Nederlandse tennisbond KNLTB heeft de wedstrijd tussen de Nederlanders Antal van der Duim en Boy Westerhof van gisteren opgegeven voor een onderzoek. Westerhof zou expres verloren hebben van Van der Duim met 4-6, 6-3, 6-3. Hoe werkte het in dit geval?

De wedstrijd gisteren in de eerste ronde op een Challengertoernooi in het Duitse Meerbusch zou normaal gesproken niet zoveel aandacht hebben gekregen. De nummer 248 (Westerhof) die tegen de nummer 280 (Van der Duim) op de wereldranglijst staat is sowieso natuurlijk niet echt een publiekstrekker. Beide spelers zijn nooit in de top 200 gekomen en zijn al achter in de twintig. De match werd niet eens op een baan gespeeld met tv-camera’s. Maar gaandeweg de wedstrijd kwam het duo ineens toch volop in de aandacht op Twitter te staan.

Wat was er aan de hand: bij de grote wedkantoren zette gokkers hun kaarten vooral in op Van der Duim.

Twitter avatar NickSpurett Nick Spurett Van der dium into $1.30 from out near $3 against Westerhof - something dodgy going down here @sportdw @baselinebetting @hotdog6969

De kans dat Van der Duim zou winnen werd op 75-80 procent ingeschat. De voorspelling was dat Van der Duim met 2-1 in sets zou winnen, waarbij de eerste set naar Westerhof zou gaan. De kans dat Van der Duim de eerste set zou winnen werd slechts ingeschat op 35 procent.

Van der Duim verloor de eerste set inderdaad met 4-6 en kwam vervolgens op een achterstand te staan door drie games op rij te verliezen (0-3). Maar dat bracht de gokkers tijdens de live weddenschappen geen moment aan het twijfelen. De tennisser bleef gelden als favoriet. Best wel vreemd dus.

Vervolgens won hij maar liefst 24 punten achter elkaar:

Twitter avatar baselinebetting Baselinebetting From 6-4 3-0 up, Boy Westerhof has won 3 points and lost 24. Loses it 3-6. Dium priced at 1.37 as highest. Ain’t nobody is fixing her bruuh

Ook de derde set sleepte hij toen inmiddels voorspelbaar binnen.

Twitter avatar sportdw Ian DW And here is the dramatic comeback…
Twitter avatar sportdw Ian DW And there is the break back. No surprise then…

Op Twitter werd al snel geconcludeerd dat dit het meest overduidelijke voorbeeld van matchfixing was:

Twitter avatar baselinebetting Baselinebetting Well folks. That was the most obvious fix i’ve seen in all my years watching tennis/tracking results. Well done, Westerhof and Dium

Gokpatronen wijzen op matchfixing

Ook Ben van Rompuy, hoogleraar in Brussel en onderzoeker Europees sportrecht aan het Haagse Asser Instituut, vermoedt matchfixing.

“Op basis van de gokpatronen is het heel aannemelijk dat er opzet achter zit. Alles wijst erop. Normaal gesproken worden kansen van beide deelnemers vooraf rond de 50 procent geschat. Nu was dat al 70 procent voor Van der Duim en dat bleef gaandeweg de wedstrijd zo. Bovendien zei de helft van de mensen dat er drie sets zouden komen én dat hij de eerste set zou verliezen.”

Sportdw.com heeft een nauwkeurige analyse van de gokbedragen en zeg maar de ‘dagkoers’ van Van der Duim, die tijdens de wedstrijd bijna crashte. Van Rompuy legt even uit hoe dat precies zit:

“Wedkantoren passen tijdens wedstrijden vaak de prijs van de ‘odds’ (winstkans) aan zodat ze hun verlies kunnen beperken. Op het moment dat een tennisser wint of verliest, passen wedkantoren de prijs van de odds aan omdat ze hopen dat mensen gaan dan ook weer gaan wedden op de tegengestelde speler. Ondanks dat Van der Duim in dit geval eerst aan de verliezende hand was, mensen bleven op zijn overwinning inzetten. En dus kelderde de uitkering van de odds gigantisch, veel meer dan je zou mogen verwachten. Zo’n discrepantie is erg verdacht en wijst er op dat er iets aan de hand is. Al kan je niet volledig uitsluiten dat er een mogelijke andere verklaring voor is.”

Archiefbeeld Boy Westerhof. Foto ANP - Koen Suyk

‘Het kan een vriendschappelijke afspraak zijn’

En wat kan er volgens Van Rompuy aan de hand zijn geweest? Zijn ze omgekocht? Twee tennissers die in de nadagen van hun carrière nog even hun financiële slag willen slaan? Of wilde de een de ander helpen aan een hogere plek op de ranglijst? Van Rompuy:

“Een van de scenario’s is dat ze benaderd zijn door een fixer. Het prijzengeld van zo’n Challengertoernooi is voor hen 500-800 pond. Het zijn geen hoogvliegers, ze zullen jaarlijks niet heel veel prijzengeld binnenhalen. Als je het twintigvoudige kan ontvangen met het verliezen van een wedstrijd dan is dat aanlokkelijk. In die zin zijn het makkelijke slachtoffers voor omkoping. Wat ook kan is dat ze het onderling op een akkoordje hebben gegooid - het zijn vrienden - en dat iemand uit hun entourage daar iets over opgevangen heeft en uit de school geklapt heeft bij de fixer.”

Archieffoto Antal van der Duim. Foot ANP/ Koen van Weel

Als na onderzoek blijkt dat er inderdaad sprake was van matchfixing dan kunnen de beide spelers levenslang geschorst worden. Maar dit bewijzen, is nog niet makkelijk. Alleen de verdachte gokpatronen gelden niet als bewijs zegt Van Rompuy:

“Er zijn geen beelden van dus de Tennis Integrety Unit zal hun hele entourage gaan interviewen, familie, de scheidsrechter. Eventueel kunnen er ook bankrekeningen worden opgevraagd, net als het sms- en e-mailverkeer, een pc kan in beslag genomen worden. Niettemin, valt het moeilijk te bewijzen. Je kan ermee wegkomen.”

Hoe dan ook; nu de wedstrijd in zo’n verdacht licht is komen te staan, zijn alle weddenschappen ongeldig verklaard. Tegen het eind van de wedstrijd was er ongeveer een half miljoen pond op Van der Duim ingezet, ongeveer twintig keer zoveel geld als normaal gesproken op zo’n soort wedstrijd wordt ingezet. Dat geld wordt netjes teruggegeven, maar niemand heeft dus aan de match kunnen verdienen. Van der Duim zelf vond alle ophef na afloop van de wedstrijd overigens maar onzin en wuifde alle verdachtmakingen weg. Nu maar afwachten of ze de integriteitscommissie ook kunnen overtuigen.