Duo Nederlandse proftennissers beschuldigd van matchfixing

De Nederlandse proftennissers Antal van der Duim en Boy Westerhof worden door onlinegokkers verdacht van matchfixing. De twee bevriende spelers troffen elkaar gisteren in de eerste ronde van een challengertoernooi, het tweede profniveau, in het Duitse Meerbusch. Van der Duim won, na een achterstand van 4-6 en 0-3, met 4-6, 6-3 en 6-3. Volgens de gokkers is de partij in scène gezet. Van der Duim ontkent. „Gokkers zijn gefrustreerd omdat ze geld verliezen”, zei hij bij de NOS.

Op de partij tussen de dubbelpartners Van der Duim en Westerhof, die vandaag samen op de baan staan in de eerste ronde van het dubbelspel, werd ongewoon veel geld ingezet bij de wedkantoren. Van der Duim, de nummer 280 op de wereldranglijst, was in eerste instantie de underdog tegen nummer 248 Westerhof. Als hij zou winnen, kregen de gokkers voor elke ingezette euro bijna drie euro terug.

Maar in de aanloop naar de partij werd er massaal ingezet op een zege van de 26-jarige Fries met 2-1 in sets. Hierdoor veranderde hij bij de bookmakers ineens in favoriet. Elke ingezette euro leverde nog maar 1,30 op.

Nog opvallender was het dat Van der Duim tijdens de partij favoriet bleef, ook na de 4-6 en 0-3 achterstand. Bij bookmaker Betfair daalde zijn quotering verder. Andere wedkantoren besloten de wedstrijd niet langer aan te bieden. Van der Duim won de partij na slechts 81 minuten alsnog. Op sociale media regende het direct beschuldigingen van online- gokkers. „Het duidelijkste geval van matchfixing ooit”, was de algemene aanklacht.

Van der Duim sprak de beschuldiging van een afspraak tussen twee vrienden tegen. „We spelen zo vaak tegen elkaar. We zijn van tevoren niet benaderd. Of ik de verdachtmaking snap? Er wordt zo vaak wat op Twitter gezegd, vooral gescholden. Ik speel omdat ik hoger op de ranking wil komen, niet om geld te verdienen.”

De partij tussen de Nederlandse subtoppers in de eerste ronde van de Maserati-Challenger in Meerbusch vond plaats op een bijbaan zonder camera’s. De internationale tennisfederatie ITF verbiedt profspelers om te gokken.