Spaanse missionaris overlijdt aan ebola, dodental boven de duizend

Een Spaanse missionaris die in Liberia besmet raakte met ebola is overleden. Dat meldt het ziekenhuis in Madrid waar hij werd behandeld met een experimenteel, nog niet voor gebruik bij mensen getest serum. De 75-jarige man is de eerste Europeaan die overlijdt aan het virus.

Miguel Pajares
Miguel Pajares Foto EPA/

Een Spaanse missionaris die in Liberia besmet raakte met ebola is overleden. Dat meldt persbureau AP op gezag van een woordvoerder van het ziekenhuis waar de man werd behandeld met een experimenteel, nog niet voor gebruik bij mensen getest serum. De 75-jarige missionaris is de eerste Europeaan die overlijdt aan het virus.

Het dodental door de uitbraak van ebola in West-Afrika is de afgelopen dagen opgelopen tot boven de duizend. Tussen 7 en 9 augustus stierven 52 mensen aan het virus, waarmee het totaal aantal slachtoffers op 1.013 komt te staan. Liberia krijgt nu ook het experimenteel ebolaserum, ZMapp, om twee besmette artsen te behandelen. De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft de export van de kuur in kleine dosis goedgekeurd.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn er nu 1.848 gevallen van vermoedelijke of zekere besmetting. In Liberia werden 45 nieuwe gevallen geconstateerd en vielen 29 doden. In Nigeria zijn geen nieuwe patiënten, in Guinee 11 en in Sierra Leone dertien, melden persbureaus AP en AFP.

Het ebolamedicijn dat de Spaanse missionaris kreeg, wordt in de VS toegediend aan twee medisch hulpverleners die het virus opliepen in Liberia. Volgens persbureau AFP heeft het ethisch comité van de Wereldgezondheidsorganisatie inmiddels ingestemd met de experimentele behandeling van de ziekte.

Een vaccin of medicijn tegen ebola bestaat nog niet. ZMapp is dermate nieuw dat nog geen tests op mensen waren gedaan om de werkzaamheid en de veiligheid vast te stellen. Bovendien gaat de productie zelfs voor kleine hoeveelheden volgens de fabrikant nog maanden duren.

    • Laura Klompenhouwer