In Beeld

De rattenvangers van New York laten hun hond jagen

Border terriër Merlin kauwt op een net gevangen rat.
Border terriër Merlin kauwt op een net gevangen rat. Foto Reuters

Ontmoet R.A.T.S., de vrijwillige rattenvangers van New York. Regelmatig spreken ze af om ‘s avonds met hun honden op jacht te gaan. Maar let op: het gaat niet om het vangen van ratten. Het gaat om hun honden, vooral terriërs. Die krijgen de kans te doen wat ze al eeuwenlang deden: ongedierte opjagen en doden.

New York heeft al jaren een rattenprobleem. Van de 50.000 ton afval die de stad dagelijks produceert, kunnen ratten goed leven. De kans dat je in een ondergronds metrostation een rat tegenkomt is een op tien, klaagde een New Yorkse reizigersorganisatie vorig jaar.

De stad verdedigt zich, vooral met gif. In metrostations wordt geëxperimenteerd met ‘ContraPest’, dat vrouwtjesratten binnen een paar dagen na consumptie steriliseert. In 2007 begon het stadsbestuur de ‘New York City Knaagdieren Beheersing Academie‘ (NYCRCA). Daar volgen ambtenaren en anderen de gratis cursus ‘Rat Management’. Na afloop krijg je een certificaat en een “ratbestendige vuilnisbak”.