De economie van het kalifaat en wat de dag verder interessant maakt

Foto Reuters

Geen tijd om al onze verhalen te lezen? Hier de selectie om vandaag aan te kunnen. En dat in drie minuten.

Bommen, granaten en olie

In Noord-Irak liggen naar verluidt duizenden doden langs straten en wegen en zijn tienduizenden yezidi’s op de vlucht voor IS (voorheen ISIS). Die Islamitische Staat riep ruim een maand geleden het kalifaat uit in delen van Syrië en Irak. Hoe staat dat kalifaat er economisch voor?

De streken van Amazon

In twintig jaar tijd groeide Amazon uit tot een gigantische internetwinkel. Vorig jaar steeg de omzet met 22 procent tot 55,5 miljard euro. Maar al dat succes komt niet altijd even vriendelijk tot stand.

Momenteel ligt het bedrijf overhoop met uitgeverij Hachette en probeert het een lagere prijs voor e-boeken af te dwingen. Dit weekend plaatsten negenhonderd Amerikaanse schrijvers (onder wie John Grisham en Malcolm Gladwell) een open brief tegen de Amazon-praktijken. Vier sluwe bedrijfstrucs van Amazon.

China aan het roken helpen

Met meer dan 300 miljoen rokers is China het paradijs voor de sigarettenindustrie. Sinds kort verdient ook het Eindhovense bedrijf Concept Engineers aan de Chinese rokers. De producent van sorteermachines sloot onlangs een joint venture met staatsbedrijf China Tobacco. Directeur De Wild over de miljoenendeal, smeergeld en zakendoen in China.

Successite is bijna miljard waard

De Amerikaanse site Buzzfeed trekt miljoenen bezoekers met stukken met koppen als “11 Pit Bulls Who Are Gentle Hippies At Heart” en “A Man Asked His Girlfriend To Marry Him Using Coca-Cola Bottles”. Het bedrijf sloot onlangs een deal met een investeerder. Daarbij lekte uit hoeveel Buzzfeed waard is: 850 miljoen dollar. Is dat terecht?

Rattenvangers van Harlem

New York heeft al jaren last van een rattenplaag. In deze fotoreportage een verslag van inwoners die een speciale patrouille hebben opgericht, met rattenjagende honden.

En verder

In de Job of the Day een diplomatieke topbaan. De nieuwe organisatie Autoriteit Nucleaire Veiligheid & Stralingsbescherming zoekt een kwartiermaker en beoogd bestuursvoorzitter. “Je wordt een bekend gezicht.”

MasterCard, American Express en Visa zijn de drie grote spelers in creditcardland, maar zij zijn niet de enigen die verdienen aan transacties. Dat blijkt uit Het beste van Business Insider.

Crisis bij de Russische reisbureaus. Het gemiddelde Russische salaris is in een jaar tijd gedaald van 1.000 dollar naar 840 dollar. En dus wordt er minder gereisd, blijkt uit Het beste van Gazeta Wyborcza.

    • Camil Driessen