Dat was kritiek op Israël, geen Jodenhaat

Lot van Baaren werpt beschuldiging over antisemitisme van zich af.

Raymond van den Boogaard meldt (NRC 7 aug.) bij de demonstratie in Amsterdam tegen het geweld in Gaza geen enkele wanklank te hebben gehoord. Maar hij ziet via een kronkelredenering kans mijn speech te laten passen in een ‘antisemitische traditie’.Zo’n onbezonnen beschuldiging hoort niet in de NRC. Kritiek op Israël en zijn gewelddadige geschiedenis is geen antisemitisme. Waar Van den Boogaard over valt is dat ik erop wijs dat de aanval op Gaza in lijn is met het uitvoeren van de agenda van het politiek zionisme van begin vorige eeuw.

Waarom mag niemand iets zeggen over de agenda van de zionisten van de jaren 1920 en 1930? Mensen als Ze’ev Jabotinsky en andere politieke volgelingen, velen geschoold in de Israëlische vakbond Histadrut overigens, spraken openlijk over verdrijving van Palestijnen. Net als de extreemrechtse politici van nu. Kijk naar het uitgewerkte plan dat Moshe Feiglin, vicevoorzitter van de Knesset, twee weken geleden publiceerde om de Gazastrook in te nemen en te ontdoen van Palestijnen. Die politieke agenda wordt door vele Israëlische en niet-Israëlische Joden bestudeerd en verafschuwd. Graag zie ik daarover een serieus artikel in de NRC.

Helaas passen het plan van Feiglin en de onderdrukking van Palestijnen, de bezetting, de muur, de landroof, de waterroof en inmiddels ruim 600.000 kolonisten in illegale ‘settlements’ feilloos in die agenda. Het moge duidelijk zijn: de Palestinawerkgroep Abvakabo FNV is kritisch als het om de Israëlische politiek gaat omdat het haar Palestijnse collega’s in diepe ellende stort, maar werpt antisemitisme ver van zich.

    • Lot van Baaren