Russische hack levert Hold Security geld op

Het Amerikaanse internetbeveiligingsbedrijf Hold Security kan voor 120 dollar controleren of ook jouw wachtwoorden door de Russische bende CyberVor zijn gestolen. Afgelopen week maakte Hold Security in een artikel in The New York Times bekend dat een Russische bende meer dan één miljard wachtwoorden voor talloze websites zou hebben gestolen. Het bedrijf kon niet onthullen om welke websites het ging. Maar het kan nu wel, tegen betaling, verifiëren of jij tot de gedupeerden behoort. Critici wantrouwen de werkwijze van Hold. Securitybedrijven verdienen aan paniek en onrust over cyberveiligheid. De Amerikaanse denktank CSIS schat de wereldwijde omvang van digitale diefstal op 332 miljard euro per jaar. Deze alarmerende berichten voeden de branch: in 2013 werd 57 miljard euro gespendeerd aan informatiebeveiliging.

    • NRC