CBS: Russische boycot raakt 0,1 procent van Nederlandse export

ZALTBOMMEL - Kisten met tomaten op de veiling in Zaltbommel. De gevolgen van de Russische boycot zijn al merkbaar op de veilingen. ANP BAS CZERWINSKI Foto ANP

De impact van de Russische boycot van agrarische producten lijkt in eerste instantie mee te vallen voor Nederland. Het CBS berekende dat dit slechts direct van invloed is op 0,1 procent van de totale Nederlandse goederenexport.

De goederen waarvoor het importverbod geldt waren in 2013 in totaal 527 miljoen euro waard. De helft van die waarde bestaat uit zuivelproducten. De boycot is voornamelijk van toepassing op goederen die in Nederland geproduceerd worden, zo’n 91 procent. Volgens het CBS wordt aan deze producten relatief veel verdiend. In totaal bestaat de Nederlandse export naar Rusland uit maximaal 60 procent aan goederen die hier gemaakt worden. Het overige deel is wederuitvoer: producten die we eerst invoeren en vervolgens weer exporteren. Daar wordt veel minder geld aan verdiend.

Gisteren beschreef econoom Frank Rijkers van ABN Amro hoe de Russische boycot van invloed is op de prijzen van verschillende groentes, waaronder tomaten, paprika’s en komkommers. “Vrachtwagens met tomaten zijn direct omgekeerd aan de Russische grens, er komen nu acuut veel tomaten op de markt. Die prijs daalt zó hard, dat inkopers meer goedkope tomaten en minder komkommers en paprika’s kopen. Daardoor gaan dus ook de prijzen van komkommers en paprika’s, die wij niet veel naar Rusland exporteren, direct omlaag”, zei Rijkers.

Leuk voor de consument natuurlijk, maar minder leuk voor de boer. Daarom stelden we gisteren een nationaal menu voor dat voor Nederland de boycot op moet vangen.

    • Sam de Voogt