Braziliaanse miljardair mengt zich in bananenstrijd

De fusie tussen Chiquita en Fyffes komt in gevaar nu Chiquita een rivaliserend overnamebod van 456 miljoen euro heeft gekregen.

Enorme koerssprong
Enorme koerssprong

En toen leek Chiquita-Fyffes toch weer van de baan. De in maart aangekondigde fusie tussen de fruitproducenten Chiquita en Fyffes zou het grootste bananenbedrijf ter wereld opleveren, met een omzet van circa 4,5 miljard dollar (3,35 miljard euro) en 32.000 werknemers. ChiquitaFyffes zou in één klap marktleider Dole van de eerste plaats stoten.

Maar nu hebben de Braziliaanse vruchtensapproducent Cutrale Group en de investeringsmaatschappij Safra Group een rivaliserend overnamebod van 611 miljoen dollar (456 miljoen euro) uitgebracht op het Amerikaanse Chiquita Brands International.

Een heel aantrekkelijk bod. Cutrale en Safra willen Chiquita overhalen af te zien van de fusie met de Ierse branchegenoot Fyffes. Die transactie zou volledig in aandelen worden afgerond. Cutrale en Safra zijn bereid 13 dollar per aandeel in contanten te betalen. Dat betekent een bod van 29 procent bovenop de slotkoers van Chiquita van afgelopen vrijdag. Het aandeel sloot toen net boven 10 dollar. Chiquita heeft een notering op Wall Street, de beurs van New York.

In een verklaring heeft Chiquita gisteren gezegd het bod te onderzoeken. Cutrale en Safra hopen de overname voor het eind van het jaar te kunnen afronden. Onderdeel van de fusieplannen met Fyffes was een verhuizing van Chiquita’s hoofdkantoor van North Carolina (VS) naar Dublin (Ierland). Dit zou voor Chiquita een gunstiger belastingklimaat betekenen.

Chiquita leed in 2012 en 2013 verliezen van respectievelijk 405 en 16 miljoen dollar. Behalve bananen verkoopt het Amerikaanse concern, dat in 1871 is opgericht en voortkwam uit een spoorwegbedrijf dat bananenbomen langs het spoor plantte, zowel meloenen als ananassen.

Na de bekendmaking van het overnamebod schoot de beurskoers van Chiquita gisteren omhoog, met 30 procent tot 13,10 dollar. Dat was de grootste koerssprong die een bedrijf op Wall Street op één dag wist te realiseren sinds 2002. Het aandeel Fyffes kelderde daarentegen gisteren op de beurs in Dublin tot 93 eurocent, een daling van 14 procent.

Cutrale maakt met name sinaasappelsap, maar ook producten met ander fruit. De Braziliaanse sapproducent heeft ruim een derde van de sinaasappelsapmarkt in handen, waar zo’n 5 miljard dollar in omgaat.

Safra Group is de investeringsmaatschappij van de 75-jarige Joseph Safra. Hij is door zakenblad Forbes uitgeroepen tot de één na rijkste man van Brazilië. Safra beheert banken en investeert meer dan 200 miljard dollar in Noord- en Zuid-Amerika, Europa, het Midden-Oosten en Azië.

Bananen zijn na tarwe, rijst en mais het meest verbouwde gewas ter wereld. Voor veel mensen in ontwikkelingslanden is het basisvoedsel. Ecuador is de grootste bananenexporteur, gevolgd door Colombia en Costa Rica.

Nederlanders eten ruim 720 miljoen bananen per jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Voedingscentrum. De banaan is de nummer drie van het meest gegeten fruit in Nederland, na de appel en de sinaasappel.