Australisch wijnimperium doelwit Amerikaanse investeringsfondsen

Amerikaanse private-equity- fondsen strijden om overname van TWE uit Australië, dat tientallen wijnmerken voert.

Drie Amerikaanse private-equityfondsen lijken trek te hebben in Australische wijn. Het beursgenoteerde Australische wijnbedrijf Treasury Wine Estates (TWE) meldde gisteren dat een tweede overnamebod is ontvangen. TWE is de eigenaar van onder meer het wereldberoemde wijnhuis Penfolds en het ook in Nederland bekende supermarktmerk Lindemans.

Treasury Wine Estates lijkt zo het middelpunt te worden van een overnamestrijd, met op dit moment twee kandidaten. Vorige week maakten de private-equityfondsen Kohlberg Kravis Roberts (KKR) en Rhone Capital een gezamenlijk overnamebod van 3,4 miljard Australische dollar (2,35 miljard euro) op TWE bekend.

Gisteren meldde het wijnbedrijf dat het een tweede identiek bod had ontvangen van een partij die anoniem wil blijven. Volgens de Australische pers gaat het om TPG Capital uit Texas. KKR en TPG behoren tot de grootste private-equityfondsen ter wereld. Die beleggen geld door bedrijven op te kopen en later weer – al dan niet in delen – te verkopen.

Het Australische wijnimperium is bij uitstek een voorbeeld van een bedrijf dat op de hitlist van private-equityfondsen staat. Treasury Wine Estates maakte de afgelopen decennia een tumultueuze serie van teleurstellende fusies, overnames en verzelfstandigingen mee.

Tientallen merken

Het bedrijf is op dit moment eigenaar van tientallen wijnmerken. Een deel is winstgevend, maar een flink deel ook niet. De verwachting is dat TWE na een overname snel zal worden gesplitst, waarna verlieslijdende onderdelen worden verkocht of verdwijnen.

Uit het meest recente jaarverslag blijkt dat de nettowinst van TWE van juli 2012 tot en met en juni 2013 42,3 miljoen dollar bedroeg (29,3 miljoen euro), op een omzet van 1,7 miljard (1,2 miljard euro). In vergelijking met een jaar eerder was dat een afname van 52 procent. Vooral in de Verenigde Staten, de grootste wijnmarkt ter wereld, waren er problemen.

Vorig jaar meldde TWE dat er in de VS zo’n groot overschot was ontstaan, dat de inhoud van zes miljoen flessen door de gootsteen moest worden gespoeld. Bij de Amerikaanse tak werd in twaalf maanden tijd 420 miljoen dollar afgeschreven.

Ook in China vielen de wijnverkopen van TWE tegen. Dat werd veroorzaakt door anticorruptiemaatregelen van de Chinese overheid: nadat bekend werd dat Chinese ambtenaren geen dure relatiegeschenken meer mogen aannemen, kregen de wijnverkopen een flinke knauw.

Penfolds lijkt het belangrijkste doelwit te zijn van de Amerikaanse koopjesjagers. Analisten schatten dat Penfolds, waar de meest prestigieuze wijn van Australië wordt gemaakt, goed is voor driekwart van de winst van TWE. Penfolds Grange, een blend van voornamelijk Shiraz- en een beetje Cabernet Sauvignon-druiven van verschillende wijngaarden, uit topjaar 2008 kost zo’n 500 euro per fles.

De private-equityfondsen zullen ook hebben gezien dat de voorraad van Penfolds de afgelopen jaren fors is toegenomen. In de kelders van het wijnhuis zit voor zo’n 500 miljoen dollar wijn in eikenhouten vaten. In 2011 werd de voorraad nog op 50 miljoen gewaardeerd. De omzet van Penfolds zal flink kunnen stijgen als de nieuwe wijnjaren op de markt komen.

    • Dolf de Groot