Zeilers pieken nu al in Rio

Rutger van Schaardenburg haalde zilver in Rio.
Rutger van Schaardenburg haalde zilver in Rio. Foto ANP

De Nederlandse zeilers hebben de pre-olympische testregatta in Rio de Janeiro afgesloten met een zilveren medaille voor Rutger van Schaardenburg in de Laserklasse. In de afsluitende medalrace eindigde hij als derde, ruim voor zijn Braziliaanse concurrent Robert Scheidt. Het goud in de Laserklasse was voor de Australiër Tom Burton. Twee jaar voor de Olympische Spelen in Rio presteerde de Nederlandse kernploeg goed. Regerend olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe, bij de Spelen in Londen (2012) een klasse apart in het windsurfen, won het evenement in Rio. Bij de vrouwen haalde de jonge Lilian de Geus verrassend zilver in de olympische windsurfklasse RS:X. Brons was er bovendien in de 49erFX voor Annemiek Bekkering en Annette Duetz. Minder goed verging het Marit Bouwmeester. De winnares van het zilver in Londen in de Laser Radial won in Rio weliswaar de finalerace, maar in het klassement kwam ze niet verder dan de vijfde plaats. (NRC)