Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Economie

Weggegooid geld: de Olympische locaties uit 2004 in Athene

Ook bij het vrouwenzwemmen was er succes voor Nederland. Inge de Bruijn won goud (50 meter vrij) en zilver (100 meter vrij). Het enige dat nu nog resteert is ronddrijvend afval.
Ook bij het vrouwenzwemmen was er succes voor Nederland. Inge de Bruijn won goud (50 meter vrij) en zilver (100 meter vrij). Het enige dat nu nog resteert is ronddrijvend afval. Foto Reuters

In Athene werden de moderne Olympische Spelen geboren. Daarom was het extra mooi dat de Spelen in 2004 terugkeerden naar Griekenland. Maar het land was één van de kleinste organiserende landen in de geschiedenis van het evenement. De buitensporige kosten - 13 miljard euro, waarvan minstens 1 miljard voor beveiliging - droegen bij aan de latere teloorgang van de Griekse economie.

Vorig jaar gaf IOC-voorzitter Jacques Rogge toe dat zo’n 2 à 3 procent van de nu bestaande schuld aan de Olympische Spelen kan worden toegeschreven. Niet zo gek dus dat de Olympische locaties niet meer onderhouden worden, de Grieken hebben wel wat anders aan hun hoofd. Wat tien jaar na dato overblijft, zijn ruïnes en herinneringen aan sportieve successen.