‘Verenigde Staten begonnen met direct bewapenen Koerden’

Koerdische peshmerga in een dorp aan de rand van de provincie Nineveh. Foto Reuters/ Ari Jalal

De Verenigde Staten zijn begonnen met het direct bewapenen van Koerden in Irak in hun strijd tegen de extremisten van ISIS, melden hooggeplaatste Amerikaanse veiligheidsfunctionarissen volgens persbureau AP.

De VS leverden al humanitaire hulp door het droppen van voedselpakketten en water in de bergen in het noorden van Irak waar gevluchte yezidi’s vastzitten en voerden al enkele keren luchtaanvallen uit tegen ISIS op plekken waarbij de veiligheid van Amerikanen in het geding was.

De Verenigde Staten hadden eerder gezegd dat ze uitsluitend wapens zou verkopen aan de Iraakse regering. De functionarissen konden volgens AP niet zeggen wie de wapens zou gaan sturen en om welke wapens het gaat. Het zou volgens een van hen in ieder geval niet om het Pentagon gaan. De functionarissen zeggen wel dat de regering van president Obama dicht bij het aannemen van voorstellen is om het Pentagon de Koerden te laten bewapenen.

Internationaal ingrijpen

Terwijl in Bagdad een politieke strijd woedt rond het vormen van een nieuwe regering - premier Nouri al-Maliki moet van velen weg, maar hij wil niet en klaagt zelfs de nieuwe president aan omdat die volgens hem weigert een premier uit Maliki’s shi’itische blok te benoemen - zijn de ogen van de internationale gemeenschap definitief gericht op de opmars van de sunnitische jihadisten van ISIS, die inmiddels grote delen van het noorden en westen van Irak in handen hebben.

Het ingrijpen van met name de VS - ook Groot-Brittannië heeft al meegedaan aan voedseldroppings - kwam vooral door de huidige situaties rond de yezidi’s, een religieuze minderheid in het noorden van het land. Met duizenden zijn ze de bergen in gevlucht uit angst voor de extremisten. Van hen hebben ze de keuze gekregen om ofwel te bekeren, ofwel gedood te worden. Ze zitten daar zonder voedsel of water.

    • Frank Huiskamp