VN gaan onderzoek doen naar schendingen mensenrechten in Gaza

Twee broertjes schuilen in een geïmproviseerde tent in het oosten van Gaza-Stad.
Twee broertjes schuilen in een geïmproviseerde tent in het oosten van Gaza-Stad. Foto ANP/EPA/Mohammed Saber

De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties stelt een onderzoek in naar mogelijke mensenrechtenschendingen in de Palestijnse gebieden. De focus zal daarbij vooral op de Gazastrook liggen.

Dat heeft de Mensenrechtenraad van de VN vandaag bekendgemaakt. De commissie die het onderzoek gaat uitvoeren zal bestaan uit drie personen.

Ontvoeringen tieners

Het onderzoek gaat terug tot 13 juni, de dag waarop drie Israëlische tieners werden ontvoerd. Na de vondst van hun lichamen werd een Palestijnse jongen ontvoerd en kort daarop vermoord. De ontvoeringen vormden de aanleiding voor het oplaaien van het geweld tussen Israël en Hamas.

De bedoeling is dat de commissie niet alleen gaat kijken naar of het internationaal recht is geschonden, maar ook naar wie verantwoordelijk is voor mogelijke schendingen. De Mensenrechtenraad wil dat er een einde komt aan de ‘straffeloosheid’ in de Palestijnse gebieden. Daders van mensenrechtenschendingen moeten ter verantwoording worden geroepen. De commissie zal met aanbevelingen komen om burgers in de toekomst beter te beschermen tegen geweld.