Opinie

    • John Kroon

Verliefde aanvaller geschorst - het kan

Geen voetballer die zijn shirt omhoog deed om te laten zien van wie hij houdt, aan welke dode hij zijn doelpunt opdraagt of hoe blij hij is met zijn kindje. Of met zijn privésponsor. Voor zover viel waar te nemen, hebben de spelers het afgelopen weekeinde in de zojuist begonnen competities in Nederland zich netjes gehouden aan deze jongste spelregel.

Nieuws is pas nieuws als het wordt ontdekt en dat gold vorige week voor het verbod voor voetballers om slogans op onderkleding te tonen. De KNVB had in Zeist een dagje voor scheidsrechters en journalisten belegd om te wijzen op deze spelregel, die eigenlijk al sinds 1 juni van kracht is, met hier en daar nog een ontheffing.

De International Football Association Board (IFAB), de spelregelcommissie van de FIFA, besloot al op 1 maart dat het afgelopen moest zijn met voetballers die hun shirt omhoogtrekken om ergens propaganda voor te maken. De FIFA zette dat besluit direct op haar website en de IFAB verspreidde een circulaire in mei die in vertaling op de website van de KNVB terechtkwam. Pas in augustus werd het in Nederland nieuws.

Dan nog maar zo’n nieuwtje uit maart. Het dragen van hoofdbedekking is nu, na een proefperiode, definitief toegestaan aan voetballers. Die regel is er gekomen omdat ook moslima’s willen ballen. Het is voorgekomen dat scheidsrechters zulke meisjes het veld uitstuurden. Maar het hoofddoekje mag dus, en omdat IFAB en FIFA weten dat positieve discriminatie ook discriminatie is, is het nu ook mannen toegestaan het hoofd te bedekken. Het hoofddeksel moet zwart zijn of van dezelfde kleur als het shirt, en mag daaraan niet vastzitten.

Het wachten is dus op een spits die zijn hoed afneemt alvorens krachtig in te koppen. Dan moet die hoed wel in overeenstemming zijn „met de professionele uitstraling van de uitrusting van de speler” – ook een voorwaarde.

Met de juichcultuur in de voetbalsport is het behoorlijk uit de hand gelopen, dus het is wel zo prettig dat de spelregelbazen die publieke ontkleding na een doelpunt verder aan regels binden. Het shirt helemaal uitdoen was al goed voor een gele kaart. Nu is daar dus het verbod bijgekomen op reclame, evenals op „politieke, religieuze, persoonlijke slogans, uitingen of afbeeldingen” op het onderhemd. (Stoere voetballers dragen trouwens geen onderhemd.) Op straffe van berichten als ‘Verliefde aanvaller geschorst’. Of om het omgekeerde te voorkomen: de scorende speler die op zijn onderhemd het einde van zijn relatie verkondigt. KRIJG DE RAMBAM RIA

Rest de vraag wanneer de IFAB tatoeages onder de loep neemt.

    • John Kroon