Typhoon schittert op Appelsap met zijn Nederlandse rapshow

Muziekfestival Appelsap is de jaarlijkse thuiswedstrijd voor de Nederlandse urban scene. Hoogtepunt was zaterdag in het Amsterdamse Oosterpark het gloedvolle optreden van Typhoon en zijn geweldige liveband.

Rappers draven op festivals vaak op met bands die de kracht van hun elektronische beats niet evenaren. Typhoon werkt ook in de studio met livemuzikanten en zijn muziek is inmiddels een zinderende mix van rap, blues, jazz en calypso. Gesteund door heerlijke basloopjes, strakke ritmes en vlammende blazers tilt Typhoon live de Nederlandse rapshow naar een nieuw niveau. De overtuigingskracht en het gospelvuur in de optredens van Typhoon zijn van ongekende klasse.

Op deze editie van Appelsap viel toch al de kracht en veelzijdigheid van de nationale urban scene op. Bijvoorbeeld bij het ontspannen optreden van charismatische rapper Digitzz met zijn relaxte, funky tracks, of even later bij de uitgelaten reacties op de ratelende bubbling van pionier DJ Moortje op het 101 Barz-podium. Daar toonden ook vlammende rapper Skinto en partner Stepherd zich een originele, veelbelovende act met gierende beats en veel interactie met het publiek. „Als ik zeg kippen, zeggen jullie hok!”

Appelsap haalt ook elk jaar grote namen uit het buitenland. Baanbrekende producer Hudson Mohawke liet het festivalgras trillen met zijn heerlijke beats en er waren sets van DJ EZ, De La Soul’s Maseo en anderen. Podiumbeest Action Bronson trapte af met sterke nieuwe single Easy Rider maar liet te veel pauzes vallen in een wat slordige show. Headliner Travis Scott bleek live nauwelijks bij stem, legde voortdurend zijn optreden stil en leek volledig van de kaart. Zijn schreeuwerige, amateuristische show contrasteerde scherp met de energie en vakmanschap zoals de nationale acts die lieten zien.

    • Saul van Stapele