Tsonga wint na topweek ook finale van Federer

Jo-Wilfried Tsonga heeft gisteren het masterstoernooi van Toronto gewonnen. De als dertiende geplaatste Fransman versloeg in de finale de als tweede geplaatste Roger Federer: 7-5 en 7-6.

Tsonga had op het hardcourt in Toronto eerder al van de hoger geplaatste spelers Novak Djokovic (1), Grigor Dimitrov (7) en Andy Murray (8) gewonnen. In de finale zette hij Federer onder druk met zijn gekende powertennis. „Ik heb de hele week goed gespeeld en veel sterke spelers verslagen”, reageerde Tsonga na zijn overwinning. „Dit is een grote prestatie, omdat ik hard heb moeten werken om terug te komen na mijn knieblessure van vorig seizoen.”

Voor Tsonga was het zijn vijfde overwinning op Federer. Daar staan elf nederlagen tegenover. De 29-jarige Fransman zal door zijn tweede masterszege uit zijn carrière terugkeren in de toptien van de wereld. „Ik heb hier maanden op gewacht”, aldus Tsonga, die dit jaar in Parijs en op Wimbledon kansloos verloor van Djokovic.

Bij de vrouwen behaalde Agnieszka Radwanska eindelijk haar eerste toernooizege van het jaar. De als derde geplaatste Poolse versloeg in de finale in het Canadese Montreal met 6-4 en 6-2 Venus Williams, die in de halve finale nog met sterk spel had gewonnen van haar zus Serena. Het was haar eerste zege in de Sister Act sinds 2009. Maar in de finale kwam Venus Williams, die lijdt aan een auto-immuunziekte, niet in de buurt van haar topniveau.