Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Meer sporten, slechtere tanden

Achter elkaar 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en dan nog een marathonafstand van ruim 42 kilometer hardlopen – een triatlon voltooien dus – is niet goed voor je gebit. Triatleten lopen door hun intensieve trainingen een verhoogde kans op het krijgen van tandbederf en tanderosie, het oplossen van het glazuur op hun tanden en kiezen. Dat concluderen Duitse onderzoekers op basis van speekselonderzoek (The Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports, juni, online).

De onderzoekers vergeleken een groep van 35 actieve triatleten met een niet-sportende controlegroep. In rust was er geen verschil, maar tijdens de trainingen nam de hoeveelheid speeksel in de mond bij de atleten plotseling significant af. Tegelijkertijd steeg de zuurgraad van het speeksel, waarschijnlijk ter compensatie van de verminderde hoeveelheid mondvocht. Dat kan tanderosie in de hand werken.

De onderzoekers constateerden evenwel dat de sporters niet meer gaatjes in hun tanden of kiezen hadden dan controlepersonen. Maar binnen de groep gold wel: de triatleten die het meeste aantal uren per week trainden, hadden gemiddeld ook meer cariës.

Sporters gebruiken daarnaast vaak veel suikerhoudende, zure dranken voor energie en vocht. Uit een andere studie bleek dat 94 procent van de sporters suikerrijke voeding eet tijdens het trainen.

De studies tot nu toe zijn kort van duur geweest en uitgevoerd met kleine aantallen proefpersonen. Of duursporters daadwerkelijk slechtere gebitten hebben dan anderen, moet nog in epidemiologisch onderzoek aangetoond worden.