Staakt-het-vuren Gaza houdt vooralsnog stand

Een Israëlische soldaat patrouilleert bij de grens met Gaza. Het nieuwe staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas ging gisteravond laat in en houdt voorlopig stand.
Een Israëlische soldaat patrouilleert bij de grens met Gaza. Het nieuwe staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas ging gisteravond laat in en houdt voorlopig stand. Foto Reuters/ Amir Cohen

Enkele minuten voordat het nieuwe driedaagse bestand tussen Israël en Hamas zou ingaan, vuurden beide kanten van het conflict nog raketten op elkaar af. Maar daarna was het stil. En dat bleef het de hele nacht. Nu wordt het een kwestie van onderhandelen over een houdbaar langdurig staakt-het-vuren.

Gisteren gingen Israël en Hamas akkoord met het nieuwe bestand, dat om 23.00 uur Nederlandse tijd inging. Tijdens het bestand kunnen hulpdiensten in Gaza hun werk doen, inwoners terug naar hun huizen en kunnen de twee partijen, die al sinds 8 juli hevig met elkaar in gevecht zijn, in Egypte onderhandelen over een definitief einde aan de langste Gazaoorlog in de geschiedenis.

Tweeduizend doden

Een vorig bestand van dezelfde duur hield stand, maar verliep afgelopen vrijdag zonder dat er iets uit de onderhandelingen was gekomen. Hierop gingen de raketbeschietingen over en weer verder. De BBC schrijft dat er sindsdien twintig Palestijnen werden gedood door luchtaanvallen van Israël en twee Israëliërs gewond zijn geraakt. In totaal zijn er volgens cijfers van de Verenigde Naties de afgelopen maand 1.935 Palestijnen gedood, onder wie veel burgers en zijn 67 Israëliërs om het leven gekomen, van wie 64 soldaten.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft het nieuwe bestand verwelkomd en hoopt dat het beide kanten “een nieuwe kans biedt om een houdbaar staakt-het-vuren te bewerkstelligen ten behoeve van de bevolking en een begin kan zijn om iets aan de onderliggende grieven te doen”.

Eisen ver uiteen

De eisen van beide partijen liggen in ieder geval ver uit elkaar. Mochten Israël en Hamas een overeenkomst willen bereiken, dan zullen ze beide iets moeten toegeven. Hamas wil dat Israël de blokkade van de Gazastrook, in stand sinds 2007, opheft. Israël wil dat best doen, maar dan moet Hamas geheel ontwapend worden. En dat wil de Palestijnse fundamentalistische politieke beweging niet.

Lees ook: de eisen van beide partijen en de mogelijke scenario’s.