Shell dichtbij verkoop Amerikaans schaliegasveld

Pre dawn editorial view of downtown Los Angeles. California.
Pre dawn editorial view of downtown Los Angeles. California. Foto AFP

Wat gebeurde er in Amerika terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Shell staat volgens The Wall Street Journal op het punt zijn aandeel in een groot Amerikaans schaliegasveld te verkopen aan private equitybedrijf Blackstone.

Volgens bronnen van de Amerikaanse krant zou Shell zijn helft van een schaliegasveld in de staat Louisiana voor zo’n 1 miljard dollar aan Blackstone verkopen

De schaliegasactiviteiten van Shell in de VS leveren veel minder op dan verwacht. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren voor 17 miljard euro geïnvesteerd in schaliegaswinning in de VS, maar moest vorig jaar 1,8 miljard afboeken op de waarde ervan.

De nieuwe topman Ben van Beurden maakte vervolgens bekend dat Shell in 2014 en 2015 voor 15 miljard dollar aan activiteiten zal afstoten om de financiële prestaties van het bedrijf te verbeteren.

Private investeerders als Blackstone hebben de afgelopen tijd juist veel schaliegasvelden opgekocht waar energiemaatschappijen vanaf wilden, schrijft The Wall Street Journal.

Amazon ruziet nu ook met Disney

Internetwinkel Amazon is in een conflict verwikkeld met Disney, schrijft The Verge. Volgens de website kunnen klanten van Amazon niet langer Disney-films reserveren. The Vergt denkt dat Amazon een groter deel van de winst op de dvd en bluray-verkopen wil bedingen.

Amazon heeft ook al een tijdje ruzie met uitgever Hachette. De webwinkel verhoogde de prijzen van boeken van Hachette, heeft de bezorging ervan vertraagd en weigert zelfs sommige boeken te verkopen, omdat het een hogere marge wil op e-boeken van Hachette.

Vandaag publiceren 900 auteurs, waaronder Stephen King en John Grisham , een open brief in The New York Times waarin Amazon wordt opgeroepen de ruzie met de uitgever niet over de rug van schrijvers uit te vechten.

Ondertussen probeert Google met zijn Shopping Express een deel van de markt van Amazon te veroveren, schrijft Slate. Google heeft een deal met boekwinkel Barnes&Noble gesloten en bezorgt nu ook boeken in New York – de boeken van Hachette zijn door Barnes&Noble bovendien in prijs verlaagd.

Heeft Big Tobacco nog toekomst?

Hoe kunnen Amerikaanse sigarettenfabrikanten overleven nu rokers steeds zeldzamer worden? NBC schrijft over de pogingen van Big Tobacco om zichzelf opnieuw uit te vinden.

De sigarettenfabrikanten gokken vooral op de opkomst van e-sigaretten, schrijft NBC. Volgens sommige analisten zal de markt voor e-sigaretten al binnen 10 jaar groter zijn dan de markt voor gewone sigaretten.

Maar het meest opvallende zijn misschien wel de plannen van Reynolds. Een bedrijfsonderdeel van de sigarettenfabrikant – bekend van de Camel-sigaretten – gebruikt tabaksplanten bij de ontwikkeling van een ebola-medicijn.

    • Dolf de Groot